Lomaviikon pohdintoja: Miksi jokaisen tulisi käydä pukeutumisneuvojalla?
Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Tämä on yksi niistä asioista, joista olen jo pitkään halunnut kirjoittaa: Miksi jokaisen tulisi käydä pukeutumisneuvojalla edes kerran elämässään? Ja tosiaan nyt puhun ihan oikeista pukeutumisneuvojista, en netin värianalyyseistä, jotka voit tehdä netissä ilmaiseksi.
Ja kyllä, tämä koskee myös meitä käsityö- ja ompeluihmisiä. Valitettavasti se, että osaa tehdä kauniita vaatteita ja asusteita, ei vielä takaa automaattisesti sitä, että itse tehdyt vaatteemme saavat meidät hehkumaan ja tuntemaan itsemme itsevarmoiksi, silloin kun sitä eniten kaipaamme. Ja jos nyt älähdit, niin hyvä, sillä silloin sinulla on mielipide asiaan joko puolesta tai vastaan, ja sen voit kirjoittaa kommentteihin tuonne alas
Itse olen käynyt pukeutumisneuvojalla neljä kertaa. Ensimmäisen kerran kävin parikymppisenä, kun olin juuri saanut kaksospojat ja hain ensimmäistä valmistumisen jälkeistä työpaikkaani. Toisen kerran juuri eronneena kolmekymppisenä, kun oli aika päivittää vaatekaappi kansainvälisen uran vaatimuksia vastaavaksi. Nelikymppisenä suoritin pukeutumisneuvojan tutkinnon osan osana vaatetusalan erikoisammattitutkintoa (2023 voimassa olevat tutkinnon perusteet löydät tästä, ja opetusta saa ammattioppilaitoksista ympäri Suomea). Lisäksi vuosien varrella olen täydentänyt osaamistani vielä The Professional Photo, Film, TV & Personal Stylist’s -kurssilla ja opetellut erottamaan oikeita trendejä hetken hairahduksista Trendstopin koulutuksissa.
Viimeksi nyt keväällä kävin testaamassa Katja Pukee -palvelua Turussa, under cover -roolissa, sillä Katjalla ei ollut harmainta aavistustakaan bloggaajataustastani ennen kuin kysyin kolmannen tapaamisen jälkeen, että saanko mainita hänet blogissani. Jokaisella konsultaatiolla olen aina saanut jotain uutta omaan reppuuni mukaan otettavaksi, varsinkin kun vartalo muuttuu vuosien varrella, niin tämäkään päivitys ei ollut pahitteeksi. Se vain tuntui niin luksukselta, kun Katja vieressä kehui pitkiä sääriä ja oli hakenut puolestani kaupasta valmiita vaatteita sovitettavaksi, kun itse tuskailin vain katoavan vyötärön kanssa!
Mikä on pukeutumisneuvoja?
Ihan tiukasti ajateltuna pukeutumisneuvoja (fashion consultant) on tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon tai vastaavan suorittanut ammattilainen, joka osaa tehdä tyyli-, vartalo- ja värianalyysit, tuntee erilaiset materiaalit, vaatebrändit, kauden trendit, osaa yhdistellä värit ja kuosit sekä perehdyttää etikettipukeutumisen saloihin. Usein löydät pukeutumisneuvontapalvelut myös isommista tavarataloista, kuten Sokokselta ja Stockmannilta, joita kannattaa hyödyntää silloin, kun on hätähätätarve juuri sillä hetkellä. Pukeutumisneuvojan pääasiallinen tehtävä on auttaa sinua pukeutumisvalinnoissasi, se ei ole sen ihmeellisempää, kuin kysyä viinisuositusta ravintolassa tarjoilijalta.
Mikä on värianalyysi?
Värinanalyysi on puolestaan yksi pukeutumisneuvojan käyttämä työkalu, jossa haetaan ne yksilölliset pukeutumisvärit, jotka saavat ihosi näyttämään terveeltä, rypyt sileämmiltä ja silmät säihkymään. Jos kiinnostuit, mitä värianalyysissä tapahtuu, niin käy katsomassa Ilta-Sanomien tyylivideo tästä ja näet, miten värianalyysi tehdään.
Huolimatta siitä, että viime aikoina on uutisoitu, että värianalyysit tuovat mieleen 80- ja 90-luvun, niin tämänkin, kuten monen muunkin toimivan asian, juuret ovat paljon kauempana. Aikaisin viite, johon itse olen törmännyt, on kirjassa *Make your Own Hats vuodelta 1921, jossa mainitaan mm., kuinka nainen, jolla on kastanjanruskeat hiukset, on parhaimmillaan, kun pukeutuu kultaan tai kermanvalkoiseen. Viime viikolla sattumalta käsiini tipahti Kuopiolaisessa antikvariaatissa Johannes Ittenin klassikkoteos *Art of color – the subjective experience and objective rationale of color (Värit taiteessa), joka avasi lisää värien merkityksestä yleensä sekä ihmisten henkilökohtaisten mieltymysten kautta.
Itten mainitsee kirjassaan, että ihmisillä on tapana luonnostaan käyttää niitä värejä esimerkiksi taiteessa, jotka ovat heille henkilökohtaisesti sopivia. Tuo lienee suurin syy sille, ettei vaatekauppaan pitäisi ottaa mukaan kaveria makutuomariksi, sillä hänhän valitsee itselleen sopivia värejä ellei ole ammattilainen tai kuulu samaan värivuodenaikaan. Ei ihme, että olen itsekin mieltynyt vaaleanharmaaseen, sinertävän valkoiseen ja vaaleanpunaiseen, kun kerran värivuodenaikani on kesä.
Miksi pukeutumisneuvojalla käyminen on tärkeää?
Kenties tärkein hyöty värinanalyysistä on ollut, että harvemmin on tullut ostettua vääränvärisiä kankaita ompeluprojekteja varten ainakaan vahingossa ja varsinkaan vaatteisiin, joita aion käyttää lähellä kasvoja. Lisäksi jätän nykyään erilaiset possupussit ja sikasäkissä -tarjoukset välistä, sillä en halua kaappiini kankaita tai lankoja, joiden väritys ei pue. Näillä vääränvärisillä kankailla kun on taipumus jäädä sinne hyllynperukoille lojumaan. Myös noihin mustiin vaatteisiin, joita on vain pakko joskus käyttää, olen oppinut etsimään harmaampaa mustaa tai pintaa, jossa on enemmän tekstuuria, ja jättänyt suosiolla mustat sametit ostamatta.
Vartaloanalyysi on puolestaan toiminut hyvänä vinkkinä sopiville helman- ja hihanpituuksille sekä parhaille pääntien malleille yms. Näin on ollut helpompi valita itselle sopivat kaavat ostokaavoista tai kaavoittaa itselle sopivat mallit. Tosin en aina pysty noita suosituksia noudattamaan, varsinkaan näin kesäisin en voi hameen optimipituuksia seurata, kun aurinkoihottuma vaatii pitkät helmat ja hihat. Talvisin onlineopetus nettikameran edessä kannustaa pitämään sen ylimmänkin napin kiinni.
Parasta tässä kuitenkin on ollut, että miten paljon pukeutuminen on helpottunut vuosien saatossa, kun työvaatekaapin värimaailma ja muotokieli alkavat olla samaa ja keskenään yhteensopivaa kaliiberia. Tällöin tarvitsen vähemmän yksittäisiä vaatteita, voin ostaa kalliimpaa ja kestävämmin tehtyä tai ommella vähemmän, hitaammin ja viedä näin vastuullisuutta pienin askelin omalta osaltani eteenpäin!
6 Comments
Pirkko / Meriharakka
Muutaman kerran elämäni varrella olen noita tavaratalojen pukeutumisneuvojia käyttänyt ja niillä kerroilla päätynyt ostamaan muutaman heidän kokoamansa asun – ja ollut niihin tyytyväinen, aikansa.
Noista omien oikeiden mittojen tuntemista on kyllä iloa, nyttemmin tiedän esimerkiksi, että tunikamekon oikea pituus minulle on 90 cm, jos on sitä pitempi, niin pitää lyhentää tai käyttämättä jää!
admin
Hienoa, joskus se on vain senttipeliä vaikkei uskoisi. 🙂
Melissa Laitakari
On tullut käytyä, mutta ne muutamat kerrat ovat olleet sellaisia, että lopputuloksena on aina ollut asu, joka on ollut samanlainen kuin pukeutumisneuvojalla. Itse joskus tehnyt samaa työtä ja nyt näen paljon sitä, ettei osata kuunnella asiakasta.
admin
Juuri näin asiakaspalvelu ja asiakkaan kuunteleminen on kaiken a ja o, jotta lopputulos on mieleinen. 🙂
Petra
Mun varmaan pitäisi käydä pukeutumisneuvojalla! Myös tuo värianalyysi olisi hauska kokeilla. Olen kyllä nähnyt miten sitä käytetään apuna myös mm poskipunaa valitessa ja silmämeikkiä tehdessä, mutta en ole koskaan itselleni tehnyt sitäkään. Olisi jännä nähdä miten ammattilainen kommentoisi myös mun vaatekaappia 😀
admin
Joo, kannattaa kyllä kokeilla, ja usein tuon vaatekaappi analyysin tai täydennyksen saa myös yksittäisenä erillisenä palveluna tarvittaessa 🙂