Opas täydelliseen neulottuun lierihattuun naiselle modistin opein: askel askeleelta – Omin mitoin
Pitkästä aikaa sain yhdistettyä itselleni kaksi rakasta käsityötekniikkaa: neulomisen ja päähineiden valmistamisen. Kun olen viime aikoina keskittynyt pääasiassa ompeluun ja kaavoituksen opetteluun, on neulominen jäänyt vähemmälle. Tämä on sinänsä yllättävää, sillä olen osannut neuloa käsin jo ennen peruskouluun menoa. Muistan vieläkin, kuinka turhauttavalta tuntui kolmannella luokalla, kun piti neuloa lapaset kahdella puikolla kun neljälläkin olisi mennyt. Se oli niin hidasta ja tehotonta!
Neuloin paljon, kun kaksoset olivat pieniä. Valitettavasti en ole säilyttänyt yhtäkään noista pienistä neuleista. Neulominen jäi kuitenkin vähemmälle, kun huomasin, että neuleeni eivät istuneet itselleni yhtä hyvin kuin olisin toivonut. Epätasainen neuletekniikkani yhdistettynä kaavoituksen haasteisiin teki neuleista usein epäsopivia. Lisäksi sukkalaatikkomme olivat täynnä mummojen tekemiä sukkia, joten en nähnyt tarvetta neuloa lisää. Olenkin miettinyt, että käsitöiden tekeminen voisi olla vieläkin palkitsevampaa, jos keskityttäisiin tekemään vain sellaisia asioita, joita todella tarvitsee tai joista saa erityistä iloa
DIY lierihattu: historiasta nykyaikaan
Idean tähän projektiin sain luettuani kirpputorilta löytämäni Ginsburgin kirjan “The Hat – Trends and Traditions”. Jo edesmennyt Ginsburg (1990), brittiläinen vaatehistorioitsija ja Victorian ja Albertin museon kuraattori (Davies-Strodder, 2024), kirjoittaa, että Englannissa 1600-luvulla useimmat lätät eli (flat caps) tehtiin neulomalla ja huovuttamalla. Ginsburgin mukaan lätsien neuletiheys oli 15–24–28 silmukkaa neljällä tuumalla (10,16 cm). Päänmyötäinen lätsä neulottiin lakimuksen keskeltä alkaen, kun taas lierihatut aloitettiin neulomalta lierin alareunasta.
Kuten arvata saattaa, historian rakastajana ja LaPromesasta inspiroituneena, hatusta ei tullut lätsää eli lippalakkia, vaan naisen pitsinen lierihattu tyylikkääksi hellehatuksi. Löysin inspiraation neulottuun lierihattuun täältä Vaikka ohje antoi hyvän pohjan, päätin kuitenkin tehdä hatusta omanlaiseni. Ja aloitin neulomisen lieristä käsin, päinvastoin kuin monissa ohjeissa tehdään.
Ohje: Neulottu lierihattu naiselle hellehatuksi
Kotiväki Kartano langasta neulottu lierihattu, jonka reuna lierin on tuettu lierivaijerilla, hatussa on vuorinauha, vuori, metallilanka tukemassa lierin ja lakimuksen rajakohtaa, ja se on kovetettu vesiliimaseoksella. Hattu kiinnitetään lopuksi pantaan, jotta se ei karkaa tuulen mukana.
Malli Omin mitoin, Heidi Salokangas
Koko yksi koko (ympärysmitta 56-57 cm)
Lanka n. 100 g valkoista Novita Cotton Mercerized (ent. Kotiväki Kartano -lankaa) (100 % merseroitu puuvilla, 100 g = n. 332 m).
Tiheys 20 s ja 28 krs = 10 cm (puikoilla nro 3)Puikot sukkapuikot nro 3 sekä 40 cm pyöröpuikot nro 3 ja 4.
Muut tarvikkeet Hattu- ja lieritukit ja neulat, keskivahvuista bukramia hatun tukimateriaaliksi, petersham-nauhaa vuorinauhaksi, ohutta rautalankaa, lierivaijeri, modistin neulat, käsinompeluun soveltuvaa lankaa sekä puetukseen (hatun koristeluun tarvitsemasi koristeet) ja metallinen hiuspanta sekä mahdollinen nauha pannan päällystämiseen, mikäli joudut päällystämään metallipannan esimerkiksi nikkeliallergian vuoksi.
Työohje
Luo pyöröpuikolla nro 3 120 silmukkaa.
- krs: Neulo oikein pyöröneuleena. Merkitse kerrok-
sen viimeinen s ja siirrä merkkiä työn edetessä. - krs: Neulo oikein.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo *10 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo *9 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein
- krs. Neulo *8 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo *8 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo *7 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo *6 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein.
- krs. Neulo *5 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo kerroksen viimeinen ja seuraavan kerroksen 1. silmukka yhteen.
- krs. Neulo oikein.
Vaihda työhön paksummat pyöröpuikot.
Ja neulo 6 cm sileää neuletta (= kuvun korkeus)
Aloita lakimus ja neulo *5 o, kavenna 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun. Jatka vastaavasti, kunnes kavennusten välissä on neljä silmukkaa. Päätä silmukat. Vaihda tarvittaessa pyöröpuikoilta sukkapuikoille, jotta pienien silmukkamäärien neulominen onnistuu hyvin.
Tässä vaiheessa puuvillateelmä muistuttaa enemmän lampunvarjostinta kuin lierihattua. Voit toki tässä vaiheessa sovittaa ja katsoa, että se sopii päähäsi.
Näin muotoilet neulehatun modistin opein
Valmista kovetusliuos sekoittamalla yksi kolmasosa PVA-liimaa (esim. Eri Keeper) ja kaksi kolmasosaa vettä. Itse käytin vuoden vanhaa liuosta, joka säilytettynä suljetussa astiassa toimi hyvin. Kastele teelmä huolellisesti kovetusliuoksella. Aseta kostutettu teelmä elmukelmulla päällystetyn hattutukin päälle ja venytä se niin, että hattukuvun korkeus on noin viisi senttimetriä. Anna kuivua yön yli. Muista kiinnittää lierivaijeri tai -nyöri tukevasti siihen kohtaan, jossa lieri päättyy ja kupu alkaa.
Neule kohtaa lieritukin: Kesäisen lierihatun kupu alkaa ottaa muotoaan.
Venytin lierin niin, että se on edestä noin viisi senttimetriä ja takaa noin puolisen senttimetriä lyhyempi. Jätin sen kuivumaan yön yli. Lieritukin päällä on vielä irrallinen niin sanottu otsalauta, jonka avulla pystyin säilyttämään alareunan muodon hyvin.
Samaan aikaan, kun neuleteelmä kuivui lieritukin päällä, kastelin keskivahvan bukramin kovetusliuoksessa ja tein siitä tukirakenteen venyttämällä sen saman tukin päälle, josta olin aloittanut neuleteelmän muotoilun.
Seuraavaksi kiinnitin bukramin reunaan ohuen, 0,8 millimetrin paksuisen rautalangan, jota peitin bukramin taitetulla reunalla. Samalla varmistin, että kuvun korkeus oli haluamani viisi senttimetriä. Optimaalisessa tilanteessa olisin käyttänyt perinteistä, kudotulla nyorilla päällystettyä karkaasia. Koska käytettävissä oli vain mustaa karkaasia, päätin käyttää rautalankaa. Tällöin olisin voinut ommella karkaasin suoraan bukramin reunaan, mutta nyt jouduin asettamaan rautalangan kujaan.
Seuraavaksi asetin bukramin tukirakenteen lierihatun sisälle ja kiinnitin sen pienin pistoin. Näin lierin ja kuvun raja tuli tarkkarajaiseksi. Seurasin koko ajan yhtä neuleriviä, jotta sain reunan suoraan.
Hetken aikaa pohdiskelin, että jätän hatun ilman vuoria, mutta jo tätä ruskeaa kuvaustaustaa vasten näytti siltä, että hiusten väri voisi näkyä läpi. Päätin vuorittaa tämän vanhalla ohuella kuluneella lakanalla, joita oli jäänyt yli aikaisemmista projekteista (vanhanajan esiliina ja verhot). Periaatteessa oikeaoppinen vuorimateriaali olisi ollut silkki, sillä hatun pitäisi olla henkäyksen kevyt.
Toistin siis samat vaiheet vanhalle lakanalle kuin olin aiemmin tehnyt. Huomaathan, että lakanan langansuunta on tässä vinossa, kuten bukramissa, eli langat kulkevat vinosti kankaan reunoista kulmaan..
Kuiva ja kovettunut vuori leikattiin niin, että saumanvaraksi jätettiin senttimetri. Valmistetun kruunun korkeus on viisi senttimetriä.
Asetin vuorin paikalleen ja trimmasin sen reunat niin, että ne eivät ylittäisi bukramin reunoja.
Kiinnitin vuorinauhan käsin päähineen sisäpuolelle saumoihin. Muista, että nauhan tulee olla juuri pääsi ympäryksen mittainen, jotta hattu istuu hyvin.
Kiinnitin lierivaijerilierin reunaan. Koska leikkasin vaijerin muutaman sentin liian pitkäksi, jouduin venyttämään lieriä voimakkaasti ja kovettamaan sen uudestaan. Suosittelen leikkaamaan vaijerin heti oikeaan pituuteen, jotta vältyt ylimääräiseltä työltä.
Viimeistelin hatun reunat petersham-nauhalla ompelemalla sen ompelukoneella. Nauha asettuu paremmin, kun silität sen ensin kaarevaksi kaksinkertaisena.
Kiinnitin hattuun ohuen metallipannan ja peitin sen hiusteni värisellä nauhalla, jotta se ei ärsyttäisi ihoa. Ennen kiinnitystä sovitin hattua, jotta panta asettuisi mukavasti.
Lopuksi loput puetuksesta kohdilleen ja valmista tuli.
Hatun valmistusprosessi, mukaan lukien materiaalit, neulominen, kovettaminen ja viimeistely, kesti yhteensä noin viikon. Aktiivista työaikaa tähän käytettiin noin kahdeksan tuntia. Materiaalikustannukset olivat noin 10 euroa. Tuotteen vähittäismyyntihinta olisi ilman brändilisää 223,20 euroa (sis. alv 24%). Tällä hinnalla saavutettaisiin kannattavuus, joka mahdollistaisi ompelualan ammattilaisen keskimääräisen kuukausipalkan (noin 2396 euroa, Duunitori 2024) vastaavan tuoton.
Lähteet
Davies-Strodder, C. (2024). Ginsburg [née Blumstein], Madeleine Betty (1928–2020), dress historian and curator. In C. Davies-Strodder, Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/odnb/9780198614128.013.90000381933
Duunitori. (2024). Ompelija palkka – Duunitorin Palkkavertailu. Duunitori.fi. Retrieved August 7, 2024, from https://duunitori.fi/palkat/ompelija
Ginsburg, M. (1990). The hat: trends and traditions. Studio Editions.
Smithsonian Institution. (n.d.). Self-Portrait in a Flat Cap with a shawl about his shoulders. Smithsonian Institution. Retrieved August 6, 2024, from http://n2t.net/ark:/65665/ng49ca746a5-c27b-704b-e053-15f76fa0b4fa