Omin mitoin™ -kaavat,  Ompelutekniikka,  Sisustusompelu

Aluslakanan ompeluohje – Omin mitoin™

Reading Time: 4 minutes
Kuvussa on vaalenpunaisen kaava-arkin päällä
Kulmissa sen salaisuus.

Vihdoin ja viimein pääsen makuuhuonesarjan viimeiseen kirjoitukseen, jossa ommellaan tyynyliinan ja pussilakanan pariksi aluslakana. Tästä artikkelista löydät ohjeet aluslakanan mitoittamiseen patjaasi sopivaksi. Lisäksi aluslakanan ompeluohjeen mukana saat kolme erilaista ohjetta kulmien ompeluun ja opit päärmeiden anatomian.

Selailin tuossa erilaisia ompeluohjeita netissä, kun pohdiskelin, kuinka lähestyisin tätä varsin helppoa aihetta. Syystä ja toisesta  hakukoneet näkyivät ehdottavan tutoriaaleja vinon kulman ompeluun. Ainut vaan, että perinteiseen alle 1,5 sentin päärmeeseen et tarvitse erillistä vinokulman ompeluohjetta vaan pärjäät, jollakin näistä kolmesta peruskulmasta linkki kulmien ompeluvideoon. Videossa on mukana kaksi teollisuuden käyttämää työtapaa, jotka ovat helppoja ja yksinkertaisia toteuttaa. Lisänä on kolmas työtapa, jossa pääset harjoittelemaan käsinompelutaitojasi.

Aluslakanan ompeluohje

Mallilakanan ompelin parisängyn yhtenäiselle patjalle, jonka mitat ovat 155 (leveys) x 200 (pituus) ja 18 (paksuus) cm. Katsoin mitat suoraan patjan teknisistä tiedoista, enkä lähtenyt niitä mittaamaan. Olisi kuitenkin tullut lisättyä tai vähennettyä sentti tai pari mitoista ja näin olisin saanut vain liian ison tai pieni. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kittana lakana, joka ei pysy paikoillaan.

Materiaali

Itse käytin 100 % kivipestyä pellavaa, jota tarvitsin 221,5 leveän ja 266,5 senttiä pitkän palan.

Et tarvitse näin leveää kangasta yhden normaalin aluslakanan ompeluun, useimpiin yhden hengen aluslakanoihin riittää kangas, jonka leveys on 150 cm.  Varmuudeksi kurkkaa kuitenkin  ennen kankaan ostoa mitoitusvinkit kohdasta leikkuusuunnitelma.

Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua)

Jos käytät muuta kangasta kuin kivipestyä pellavaa, kankaat kannattaa pestä etukäteen mahdollisten kutistumien välttämiseksi. Jos peset kankaan ennen leikkaamista, jätä seuraavasta ohjeesta huomioimatta mitat, joissa puhutaan kutistumavaroista.

Leikkuusuunnitelma

Leikkasin omaan aluslakanaani yhden suorakulmion muotoisen kappaleen seuraavin laskutoimituksin.
Kankaan leveys on  155 (patjan leveys) + 2 x 18 (patjan paksuus) + 25 cm kääntövaraa + 4 (päärmeitä varten) + 1,5 (kutistumavara)= 221,5 cm
Kankaan pituus =  200 (patjan pituus) + 2 x 18 (patjan paksuus) + 25 cm kääntövaraa 4 (päärmeitä varten) + 1,5 (kutistumavara) = 266,5 cm.

Pussilakanan ompelujärjestys

Ompele tasaleveät päärmeet kaikille sivuille

Video-ohjeen kulmien ompeluun löydät täältä.

  • Valmiin päärmeen leveys on puolitoista senttiä.
    • Aluslakanan kaikille sivuille ommellaan päärmeet, joiden sisävara on 5 mm ja ulkovara on 15 mm eli taitat kankaan reunasta puoli senttiä nurjalle ja sitten vielä sentin, ns. risareuna jää päärmeen sisälle piiloon.
    • Jos tuntuu, että suorien ja kauniiden päärmeiden taittaminen ei ota onnistuakseen, kurkkaa videolta, kuinka voit taittaa päärmeet lankasuorien avulla.
    • Ompele päärme millin parin päästä reunasta.
    • Kun ompelet päärmeen nurjalta puolelta, niin ompeleesta tulee suorempi.
Kuvassa on valkonen kangas, jossa on neuloja.
Tasaleveiden päärmeiden kulmien asettuminen toisiinsa nähden.

Mikä on päärme, ja kuinka se tehdään?

Päärme on kankaan risareunan huolittelutapa, jossa kangas taitetaan kaksi kertaa. Päärmeitä voit löytää muun muassa hihansuista, hameenhelmoista, lakanoista ja pöytäliinoista. Erheellisesti tätä kutsutaan usein kaksitaitteiseksi päärmeeksi. Kaksinkerroin taitettu risareuna on kuitenkin päärme, ja vain kerran käännetty (risa)reuna on taite.  Päärmeen osat ovat sisävara ja ulkovara.
Kuvassa on merkittynä päärmeen sisä- ja ulkovara.
Kuvassa on viiden millin sisävara ja 15 millin ulkovara.
Taita kankaan reunasta 15 milliä nurjalle.
 Taita kankaan reunasta vielä 15 milliä risareuna jää päärmeen sisälle piiloon.
Kun käytät nuppineuloja, neulaa neulat kohtisuorassa taitetta vasten.
15 millin päärmeen lisäksi puhutaan kapeasta päärmeestä, joka on maksimissaan sentin leveä. Puolestaan kaikkia yli 15 millin päärmeitä kutsutaan leveiksi päärmeiksi. Toki, jokaiselle näistä on omat työtapansa, joita esittelen sitä mukaan, kun ompeluprojektit niitä vaativat.
Tässä lakanaprojektissa opit, kuinka tehdään päärme, joka on valmiina 15 milliä leveä. Tämä päärme soveltuu hyvin lakanoiden lisäksi lastenvaatteisiin, leipäkori- sekä pöytäliinojen reunaan. Huomaathan, että tällä ohjeella tehty päärme ei sovellu verhoihin, sillä ikkunoista kuultava valo näyttää sisällä olevan risareunan ikävästi.
Valmiina löytyy jo video-ohje kapean päärmeen ompelusta ns. sifonkipäärmeestä. Tämä päärme soveltuu erityisen hyvin pehmeiden ja harsomaisten (silkki, sifonki,…) vaatteiden helmoihin.

Mihin ompeluongelmiin kaipaat apua?

Muutoin, nyt kun tämä juttusarja on valmis, käy kirjoittamassa kommentteihin, millaisiin ompeluongelmiin ja kaavapuutoksiin kaipaat apua.  Pääsen sitten suunnittelemaan loppukesän ja syksyn artikkeleita ja etsimään yhteistyökumppaneita.

Ladattavat ilmaiset PDF-kaavat

Kaikki  ilmaiset kaavamme löydät täällä, mukana myös  aikaisemmin ilmestyneen tee itse pussilakanan ompeluohje, jonne pääset klikkaamalla tästä.

Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Omin mitoin -malliston löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerrothan minulle, jos löydät ohjeesta ja/tai kaavasta virheen, jotta saan korjattua sen.

Valkoisen lakanan päällä piknikillä koiran kanssa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *