Omin mitoin™ -kaavat

Kuvallinen ohje: PDF-kaavojen tulostamiseen ohjeet – Omin mitoin™

Reading Time: 3 minutes
Kuinka pdf-kaavat toimivat?

Ihanaa, että olet löytänyt sivuillemme ja Omin mitoin™  -kaavojen pariin. Tässä kirjoituksessa kerron, kuinka PDF-kaavat toimivat. Lisäksi saat ohjeet kaavojen tulostukseen ja kokoamiseen.

Tarvitset

 • PDF-kaavan (kaikki ilmaiseksi saatavilla olevat Omin mitoin™ -kaavat löydät täältä.
 • PDF-lukuohjelman (esim. Adobe Acrobat)
 • tulostimen
 • tietokoneen tai kännykän
 • keittiösakset
 • liimapuikon

Kuinka pdf-kaavat toimivat?

Pdf-kaavat ovat kaavoja, jotka tulostat kotona normaalille A4-kopiopaperille. Parhaimpaan tulokseen pääset, kun tulostat pdf-kaavat tietokoneella ja käytät tulostamiseen erillistä pdf-ohjelmaa (esim. Adobe Acrobat on ilmainen ohjelmisto ja sen voit ladata täältä). Kaavojen tulostaminen onnistuu myös mobiilisti, kun muistat käyttää Adobe Acrobat -ohjelmaa. Tulostetut paperit yhdistät liimaamalla kaava-arkiksi.

Jaan Omin mitoin™ -kaavat sinulle Google Drive -kansiosta, jonne  pääset klikkaamalla kaavasivulla olevaa linkkiä esim. ”Style 81101 Silityskinkku”. ”Linkki ohjeeseen” vie sinut puolestaan postaukseen, johon olen kirjoittanut tarinaa kaavojen takaa ja ohjeen projektin tekemiseen. Linkki vie sinut kansioon, josta pääset tulostaman kaavan ilman kirjautumista. Kun klikkaat tiedoston auki, niin voit tulostaa avautuvan tiedoston joko heti tai ladata sen koneellesi myöhempää käyttöä varten.

Näin tulostat pdf-kaavan

Kaavasivulla oleva linkki vie sinut ilmaiseen PDF-kaavaan.
Tältä näyttää Googlen Drive -kansio, josta pääset tulostamaan ja tallentamaan kaavan ilman kirjautumista.
Pdf-kaavojen tulostaminen
PDF-kaavan tulostus tapahtuu klikkaamalla tulostimen (kuvassa värjätty keltaiseksi) kuvaa oikeassa yläkulmassa, tiedoston saat ladattua itsellesi tulostimen viereisestä nuolesta (kuvassa värjätty keltaisella).
Pdf-kaavojen tulostaminen
Kun olet painanut tulosta, eteesi aukeaa melkein samannäköinen ikkuna. Paina jälleen tulosta oikeasta yläkulmasta.
Pdf-kaavojen tulostaminen
Paina tulosta ja kaava tulostuu tulostimellesi.

Näin kokoat PDF-kaavan

Jokaisen tulostetun kaava-arkin alareunassa lukee grid ja suluissa on kaksi numeroa, jotka auttavat kokoamaan kaavan. Ensimmäinen numero kertoo rivin ja toinen kertoo paikan rivissä eli grid (1,1) tarkoittaa, että tulostettu paperi asettuu ensimmäisen rivin ensimmäiseen paikkaan. Lisäksi kaavan alareunasta löytyy Page x of xx, nämä ovat siis kaavan sivunumeroita, ensimmäinen kertoo sivun ja toinen, montako sivua tulostettavaan kaavaan kuuluu.
Pdf-kaavojen kokoaminen
Grid (1,1) kertoo tämän sivun paikan ruudukossa 1. ruutu ensimmäisellä rivillä.
Tämä on ensimmäinen sivu neljästä tulostetusta sivusta.
Pdf-kaavojen kokoaminen
Gridin rivit ja paikat

Itse teen niin, että kokoan ruudukon pöydälle valmiiksi, ennen ylimääräisten reunojen leikkaamista. Näin näen, että olen kokoamassa kaavaa oikein. Samalla varmistan mittanauhalla mittaamalla, että kaava on tulostunut oikein. Huomaathan, että kaavoissani on tarkoituksella erilevyisiä saumanvaroja, riippuen aina käyttötarkoituksesta.

Saksien kuva kertoo, mikä reuna leikataan pois, siis vasemmalla leikataan pystysuoraan oleva reuna ja
oikealla vaakasuora oleva reuna.
Mittanauhalla mittaamalla varmistat, että kaava on tulostunut oikeankokoisena.
Mittaamalla saumanvarat tarkistan, että kaava on tulostunut oikein – tässä kaavassa on sentin saumanvaran lisäksi 2,54 sentin käännevara vasemmalla. Huomaathan, että kaavoissani on tarkoituksella erilevyisiä saumanvaroja.

Nyt pääset liimaamaan kaavan kasaan. Kokoamisen jälkeen leikkaat valmiin saumanvarallisen kaavan käyttöösi.

Pdf-kaavan kokoaminen.
Valmiin saumanvarallisen kaavan leikkaaminen.

Käytännössä

Kun laitat äänet päälle, saat ompeluopettajan kotiisi.

 Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.

2 Comments

 • Minna

  Mielenkiintoista ja ohjeet kyllä tulevat varmasti monelle tarpeeseen, kiitos näistä! Nämä pdf-ohjelmat ovat itselle usein kyllä yksi murheenkryyni ja tuntuvat aina vähän hankalilta ymmärtää. Auttaa kovasti kun voi lukea kunnon ymmärrettäviä ohjeita aiheeseen liittyen – ehkä minäkin vielä joskus tulen näissä paremmaksi!

 • Heidi Salokangas - Kaavoihin kangistumatta -blogi

  Ole hyvä vain Minna. On ihana kuulla, että ohjeistani on apua kaavojen tulostamisen ihmeellisessä maassa. Usein PDF-kaavojen tulostamisen tekee haasteelliseksi se, että jokaisella kaavoittajalla on omat ohjelmansa, jotka sitten aina vaativat omat ohjeensa. Toki näitä kaavoja saa myös korvausta vastaan A0-koossa, jos käytössäsi on niin iso tulostin. Lisäksi voimme toimittaa kaavat myös taiteltuina kaava-arkkeina, jolloin tulostamisen tekee yhteistyökumppanimme ja posti tuo sitten postilaatikkoon. Toki, tähän tulevat sitten painatus- ja postikulut.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *