Black and white portrait of a caucasian adult woman in winter fashion clothing.
ApuSylvi,  Käsinompelu,  Omin mitoin™ -kaavat,  Tuunaan vanhasta vaatteesta uutta,  Vaikuttajamarkkinointi

Lämpimät naisten lapaset villaneuloksesta ompeluohje ja ilmainen PDF-kaava – Omin mitoin™

Reading Time: 3 minutes

Tämä postaus on tehty yhteistyössä ApuSylvin kanssa ja sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit on merkitty *:llä. Suomessa on ollut meneillään jo pitkän aikaa varsin vallaton neulontabuumi, joten tumppuja neulovat nyt muutkin kuin mummit ja kummin kaimat. Joskaan aina ei huumori tai aika riitä viidellä puikolla peukalokiilan neulomiseen ja valmistakin olisi synnyttävä nopeasti. Onneksi silmiini jo aikaa sitten 1900-luvun alusta ompeluohje, jossa lapaset oli ommeltu villakankaasta. ’

Jujuna lapasten kaavassa on että lapanen valmistuu yhdestä kappaleesta ja kahdella ompeleella. Kaava itsessään on vielä varsin monipuolinen. Samalla kaavalla voit kokoa ja materiaaleja vaihtamalla ommella ohuet puuvillaiset trikootumput rasvaisten käsien suojaksi yöksi tai topakat pata-/uunikintaat kesäisten grillausten iloksi. 

Naisten lapasten ompeluohje

Koot: 6 (XS), 7(S), 8 (M), 9 (L), 10 (XL) ja 11 (XXL) 

Omin mitoin™ – kaavoissa on jokainen koko omalla pdf-kaavalla ja kaavoissa on saumanvarat valmiina. Huomaathan, että useimmista kaavoistamme poiketen saumavarat eivät ole näkyvillä tässä kaavassa, sillä viiden millin saumanravat on huomioitu jo mitoissa. Ohjeet kaavan tulostamiseen löydät täältä KLIK.

Oikean hanskakoon valinta aikuiselle

Mittataulukko  naisten ommeltuihin lapasiin.

Mittaa kämmenesi ympärysmitta leveimmältä (rystyset) kohdalta ja purista kätesi nyrkkiin. Seuraavaksi mittaa keskisormen ja ranteen välinen pituusmitta. Valitse näistä kahdesta mitasta se isompi ja valitse lapasen koko sen perusteella. Tämä hanskojen perusmittausohje toimii hyvin, kun käytät hieman joustavaa kangasta kuten villaneulosta tai fleeceä. Kuvissa näkyvät mallihanskat tein itse huopuneesta merinovillaneuloksesta. Oma käden ympärykseni on 18,5 ja käytin kokoa 7. 

Muista tehdä koekappale jos käytät muuta materiaalia. Periaatteessa mitatut mitat + 3 – 4 sentin väljyysvaran pitäisi riittää jo paksulle materiaalille, kun muistat valita kaavan suurimman mitan mukaan. Huomaathan, että jos teet patakintaita tällä kaavalla voit joutua ompelemaan peukalohangassa olevan sauman laskoksena ja lisäämään väljyysvaraan vielä muutaman sentin.

Materiaalit

Kuvissa olevat mallihanskat on valmistettu pesussa pilalle huopuneesta merinovillapuserosta. 

Noin 60 senttiä leveästä ja noin 30 senttiä korkeasta palasesta saat ommeltua jo koon 11 hanskat, joten tämä on oivallinen kaava palalaatikon koluamiseen kotona. 

Valmistelevat toimenpiteet

Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua). . 

Kaavan kokoaminen (Ohjeet PDF-kaavan tulostamiseen ja kokoamiseen löydät täältä)

 

Käytettävän neulan valinta

Muistathan käyttää trikoon ompelemiseen pallokärkineulaa, jos ompelet joustavaa kangasta. Neulapaketissa voi lukea ballpoint, SES, jersey tai stretch. Itse käytin tämän vaatteen valmistamiseen neulaa nro. 80, jossa oli SES merkintä.

Leikkuusuunnitelma

Koska ompelin omat lapaseni kierrätysmateriaalista (huopunut villa), jonka joustossa ei ollut eroa, en suuremmin kiinnittänyt huomiota langansuuntaan, kuhan asettelin palaset jotenkin.

Muussa tapauksessa kannattaa asettaa kaavat niin, että kangas joustaa lapasten leveyssuuntaan eli seurata kaavassa olevaa langansuuntanuolta.

Ompelujärjestys

Halutessasi voit koristella lapasten selkämyksen ennen ompelua kirjomalla, ristipistoilla tai vaikka heijastavalla ompelukuvalla. Mikäli ompelet ranteen kohtaan kuminauhan, lapasistasi tulee hanskamaisemman näköiset. On ihanaa nähdä Omin mitoin -kaavoilla tekemäsi ompelukset, joten muista tägää ne #ominmitoin Instagrammissa.

Tavoistani poiketen saat nyt kaksi erilaista ompelujärjestystä videomuodossa.

Ensimmäisessä videossa ompelen lapaset käsin hyödyntämällä ApuSylvi™-ompelukehystä vielä yhdellä kädellä. 

Lisätietoja käsityökehyksestä löydät *täältä. Huomaathan, että saat 10% alennuksen koodilla heidis, kun tilaat ApuSylvin verkkokaupasta *https://holvi.com/shop/apusylvi.  Muistathan laittaa alennuskoodin verkkokaupassa ostoskorissa alennus kohtaan, jolloin saat alennuksen.

Tästä toisesta videosta löydät ohjeen siitä, kuinka ompelet lapaset koneella, eli ensin ommellaan lapasten ulkoreuna ja peukalo. Lopuksi loput peukalosaumasta kämmensyrjän päällä.

Muistathan, että reunassa siksak ommellaan niin, että se menee osittain reunan yli. Itse selvisin vain kahdella saumalla, koska huopunut materiaaliani ei purkaudu ranteen kohdalla. Helppoa eikö totta, vaikka tarkkuutta vaatikin peukalohangan kohdalla ! 🙂 

Mikäli oma kankaasi pyrkii liestymään, voit huolitella ranteen samalla siksakilla, kiinnittämällä trikoonauhan reunaan tai vaikka neulomalla 1o1n -resorin. Jos neulot tai ompelet erillisen resorin, voit hieman lyhentää lapasia ranteesta, ellet halua todella pitkää ranneketta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)