Ommellaan täyspitkä ja romanttinen yöpaita naiselle tai lapselle (ilmainen PDF-kaava) – Omin mitoin ™
Miksi ompelen itselle yöasun? Aina ei Nanson ja Ratian yöpaidat puhuttele, eikä Tokmannin tai Prisman yöpaitavalikoimat houkuttele. Itse vain kaipaan arkipäivään luksusta ainaisen trikoon asemasta ja haluan kietoutua silkkiseen yöasuun. Tämän kertaisella kaavalla pääset ompelemaan romanttisen yöpaidan tossujen kaveriksi, samoilla ohjeilla onnistuu yöpaita lapsellekin. Samalla näytän, pari kaavoitusniksiä, joita voit soveltaa, kun teet kaavoja omien mittojen mukaan tai teet kaavaa valmiista vaatteesta.
Tällä kertaa ei tarvitse ladata ja liimata erillistä kaavaa vaan hyödynnämme jo olemassa olevaa trikoista paidan kaavaasi yöpaidan valmistamiseen tai Silmu lasten T-paita 86–116 cm kaavaa. Jos nyt kävisi niin, ettei sinulla ole valmista trikoopaidan kaava, voit myös ottaa kaavoituksen apuna itsellesi hyvin istuvan toppia, saat pienimmällä tuskalla pääntielle ja kädentielle kauniit kaaret.
Varsinkin lapselle toinen vaihtoehto on leikata valmis kaarroke lyhyeksi käyneestä mutta muuten istuvasta lapsen topista. Näin vältyt kädenteiden ja päänteiden ompelulta, ohjeita ja vinkkejä toteutukseen löytyy Kesämekkoa, some-koulutusta ja trendejä postauksesta.
Vaatteen kaavoittamisen alkeita
Ensimmäiseksi tehdään kaarroke. Kaarroke tehdään niin, että valmiin etu- ja takakappaleen kaavasta leikataan kaava kainaloiden alta kolmen sentin päästä poikki. Tässä ei tarvitse muistaa muuta kuin, että leikkaus on suora ja kohtisuorassa keski- ja takaetua kohti, kuten alla olevassa kuvassa.
Piirrä lisäksi sentin saumanvarat olkasaumaan ja tarvittaessa sivusaumoihin, jos käyttämäsi kaava on erityisen istuvaa mallia. Itse en lisännyt mallivaatteeseen sivusaumoihin saumanvaroja, koska käytin t-paidan kaavaa, jonka rinnanympärys oli valmiiksi väljä.
Jos teet kaarrokkeen kaavaa valmiista vaatteesta, niin taita vuoron perään etu- ja takakappale kaksinkerroin (= sivusaumat vastakkain), piirrä pääntie- ja kädentie valmiin vaatteen reunoja seuraten. Kaarteiden piirtämisen jälkeen piirrät olkasauman yhdistämällä kädentien ja pääntien kaaret viivalla. Sitten mittaat sivusaumasta kolme senttiä sivusaumaa pitkin. Sivusaumasta piirrät sitten suorakulmalla leikkuuviivan keski- ja takaetua kohden ja siitä sitten ylös kohden pääntietä.
Tarkista lopuksi, että olkasaumat ovat samanpituiset ja lisää olkasaumoihin sentin saumanvarat. Todennäköisesti valmis ja käytetty vaate on venynyt sen verran, ettei saumanvaroja tarvitse lisätä sivusaumoihin.
Seuraavaksi kaavoitamme helman. Aseta kaarroke helmakankaan yläreunaan ja piirrä sen avulla helma kankaalle. Käytännössä lisäät siis kaarrokkeen leveyteen kymmenen senttiä sivusaumojen kohdalle sekä etu- ja takakappaleelle. Mittaa olkasaumasta pääntien puoleisesta reunasta haluamasi yöpaidan pituus + sentin päärmevara sekä etu- että takappaleelle. Lopuksi piirrä helma suorakulmaisesti taitetta vastaan aina kankaan hulpioon asti. Lopuksi piirrät helman sivuviivan.
Jos haluat voit viistota helman piirtämällä suorakulman myös helman sivusaumaan vastaan ja yhdistämällä sen helman kolmasosamerkkiin. Tätä ei ole pakko tehdä, mutta tällä tavalla sivusaumat eivät käytössä näytä pidemmiltä kuin muu helma. Toki voit tasata helman ennen helmapäärmeen ompelua. Tarkista lopuksi, että helman sivusaumat ovat samanpituiset.
Naisen täyspitkän ja romanttisen yöpaidan ompeluohje
Tämä yöpaita on kaavoitettu niin, että etukappaleen puoleinen helma nousee käytettäessä hieman ylemmäksi kuin takakappaleen puolella, koska rinnoille ei ole erikseen varattu lisätilaa. Itse näen, että tämä ei haittaa, sillä täyspitkässä yöpaidassa on hyvä jättää etupuolelle varpaat näkyviin, jottei tule talloneeksi helman päälle kävellessä. Lyhyemmässä baby doll -versiossa hieman pidempi helma takana luo modernimman ilmeen.
Yöpaidan materiaali
Ompelin mallivaatteen yhdistämällä joustavaa ihokangasta (powernet, mesh) ja 100 % silkkiä.
Aloittelijan kannattaa valita helpommat kankaat, kuten puuvillatrikoo ja ohut puuvilla, jottei ompeluraivo pääsee valloilleen jo harrastuksen alkumetreillä. Kahden liukkaan kankaan kanssa kannattaa rakastua harsimiseen ja pitää ommellessa kaasujalka kepeänä.
Kankaan menekki
Materiaalimenekkiä on minun nyt hankala sentilleen tähän laskea, mutta täysleveää helmakangasta tarvitset kaksi helman pituutta + saumanvarat 2 cm (kaarrokesauma ja helma sentit molempiin). Lisäksi kaarrokkeen pituuden verran tarvitset kaarrokekangasta + saumanvarat 2 cm (kaarroke- ja olkasauma sentit molempiin). Ja lisäksi lisätään vielä tietenkin se kankaan kutistumavara.
Lisäksi tarvitset joustavaa pitsinauhaa kädenteiden ja pääntien verran + saumanvarat ja joustavaa ompelulankaa rypytystä varten.
Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua)
Varsinkin, jos vaatteessa on kahta erilaista materiaali on kaikkien työhön käytettävien materiaalien peseminen etukäteen tarpeen. Näin vaate näyttää pesun jälkeenkin samalta kuin ennen pesua eikä tule yllättäviä kutistumia.
Leikkuusuunnitelma
Kaikki osat leikataan kaksinkerroin taitetulta kankaalta niin, että etu- ja keskitaka ovat taitteilla. Muistathan laittaa kaavat samoin päin jos kankaassa on nukka (mm. trikoo, sametti) tai käytät kiiltäväpintaista kangasta, kuten silkkiä.
Leikkaaminen
Itse lisäsin sentin saumanvarat olkasaumoihin, kaarrokesaumaan sekä helmapäärmeeseen.
Leikkaa lisäksi joustavasta pitsinauhasta:
- yksi nauha, jonka pituus on pääntien pituus – 5 cm (+ saumanvarat)
- kaksi nauhaa, joiden pituus on kädentien pituus – 2,5 cm (+ saumanvarat)
Yllä olevat ovat parhaita arvioita, sillä kuminauhoilla on tapana venyä eri tavoin.
Ompelujärjestys
Huomaa, että tämä ompeluohjeistus on tehty läpinäkyvää verkkokangasta ja silkkiä varten. Jos käytät tavallista trikoota ja puuvillakangasta voit ommella edestakaissaumat normaalisti (saumurilla tai ompelukoneella), koska saumanvarat eivät näy vaatteen oikealle puolelle.
Miehustan (kaarrokkeen) valmistaminen
Ompele olka- ja sivusaumat edestakaissaumalla
Linkki ohjevideoon löytyy täältä.
Kiinnitä joustava pitsinauha pääntielle ja kädenteille.
Linkki ohjevideoon löytyy täältä.
Tältä sen pitäisi näyttää valmiina. |
Helman valmistaminen
Ompele helman sivusaumat edestakaissaumalla.
Liestyvissä kankaissa (mm. pellava, silkki) helma kannattaa ommella viistotuksen suuntaan eli leveämmästä päästä kapeampaan.
Poimuta helman yläreuna joustavalla ompelulangalla.
Linkki ohjevideoon löytyy täältä.
Kiinnitä helma miehustaan (kaarrokkeeseen) joustavalla yhdyssaumalla.
Linkki ohjevideoon löytyy täältä.
Jos valmiissa vaatteessa kuminauha (joustava ompelulanka) tuntuu liian kireältä, niin voit katkoa sen varovasti saksilla ompleiden välistä.
Tältä sen pitäisi näyttää valmiina. Eikös ole kaunis poimutus? |
Ompele helmaan kapea päärme.
Linkki ohjevideoon löytyy täältä.
Ompele koristeet
Läpinäkyvässä kankaassa kiinnitä koristekuviopaperi miehustan (kaarrokkeen) keskelle kankaan alle nuppineuloin tai harsimalla.
Harsi tuppilonauha koristekuvion mukaisesti miehustan (kaarrokkeen) oikealle puolelle.
Harsimisen jälkeen poista paperi nurjalta ja ompele piilopistoin tuppilon kiinni miehustaan.
Vain pienet pistot näkyvät nurjalle ja lanka kulkee piilossa tuppilon sisällä.
Poista harsinlangat ja höyrytä (ei saa painaa raudalla) kuvio.
Silitä yöpaidan helma.
Jos haluat itsellesi vyön, niin valmista lisää tuppilonauhaa ja tee siitä ohut vyö itsellesi.
Kaunokki on aivan täydellinen pari meidän isoäidin lukunutulle Ahdekaunokille ja lämpimille tossuille Metsäruusuille. |
Ladattavat PDF-kaavat
Linkit postauksessa mainittuihin ilmaisiin PDF-kaavoihin ja tiedostoihin.
Silmu Lasten T-paita 86–116 cm (ilmainen PDF-kaava) – Omin mitoin™
ilmainen |