Omin mitoin™ -kaavat,  Tuunaan vanhasta vaatteesta uutta

Ompele lämpimät kotitossut aikuiselle koot 38 – 43 ja 45 (ilmainen PDF-kaava) – Omin mitoin™

Reading Time: 5 minutes
Lämpimat kotitossut aikuiselle.
Näillä tarvikkeilla mennään.

Nyt pääset ompelemaan lämpöiset kotitossut naiselle. Materiaaleja ja koristeita vaihtamalla saat surautettua tossut myös miehelle ilman, että komeampi osapuolesi tuntee jääneensä tossun alle. Ohjeella onnistuu myös trendikkäät karvatossut. Tohvelit toimivat sekä aamu- ja jumppatossuina että pehmeinä sisäjalkineina materiaaleista riippuen. 

Ompeluprojekti soveltuu hyvin myös jämäkankaiden hyödyntämiseen. Itse asiassa mallitossuni syntyivät, kun minulta jäi syksyn 2019 projekteista ylimääräisiä hukkapaloja.

 

Kuvassa on punaiset aamutohvelit naisen jalassa.

 

Ideasta PDF-kaavaksi

Tämän kertainen kaavamme on saanut innoituksena 50-luvun tikatuista tohveleista [1]. Tällä kertaa ajattelin,kirjoituksessani avata myös sitä, kuinka tossujen muodistaminen nykyaikaan tapahtui. Alla olevasta kuvasta löydät kolme ensimmäistä versiota naisten Metsäruusu -tossuista. 

Kotitossut toimivat myös aamutoissuina ja - tohveleina.
50-luvun tossukaavasta Metsäruusuun.

 

Vasemman puoleinen tossu on alkuperäisen suurennetun kaavaan mukaan tehty tossu,  seuraava on tehty omilla mitoilla ja käsinpiirretyllä kaavalla. Oikealla oleva tossu on ensimmäinen mallikappale Metsäruusu -tossuista.

Kuvista näkyy myös muutama tekninen ratkaisu kuminauhareunuksesta, joka ei meinannut luonnistua sitten millään. Välillä kuminauha venyi liikaa, kun ompelin tai leikkaisin liian lyhyen kuminauhan. Lisäksi opin myös, että kuminauhan voi kiinni liian ylhäältä, jolloin se kääntyy käytössä kaksinkerroin. Ei nämä viat sinänsä käytössä haittaa, mutten oikein tohdi laittaa sellaista kaavaa liikkeelle, joten nyt on tossuja talo täynnä.

 

Kuvassa on tosssukaava  ja tossu.
Metsäruusu -aamutohvelit Omin mitoin itse piirretyllä kaavalla.

 

Aikuisten kotitossujen ompeluohje

Tästä kaavasta löytyvät koot 38 – 43 ja 45 valmiina ja muut koot on saatavilla omilla mitoilla tehtyinä Omin mitoin -kaavoina. 

 

Kotitossujen materiaali

Tossut on kaavoitettu kapealle lestille ja joustavalla kankaalle, eli kannattaa verrata oma jalkaa pohjakappaleeseen ennen kuin leikkaa. Varpaiden eteen pitäisi jäädä noin sentin käyntivara + saumanvarat.

Mallitossuissa käytetty kangas on 100 % villaa (neliöpaino 414 g/m2. Lisäksi tossujen pohjaan laitoin nahkaa liukuesteeksi ja parantamaan kulutuksen kestoa, varsinkin 100 % villa kuluu käytössä nopeasti puhki, joten kulutusta kestävämpi pohja on tarpeen. Tähän tossukaavaan käyvät materiaaleiksi myös pesussa piloille huopuneet villapaidat vanhat viltit tai juuri nyt niin muodikkaat (teko)turkikset.

Kankaan menekki

Laskennallinen kankaan menekki on n. 40 cm isoimpaan miesten kokoon(laskelma sisältää noin 10 % kutistumavaran). 

Valmistelevat toimenpiteet 

Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua)

Mallitossuihin huovutin ei vesipestävän villakankaan palat pesukoneessa 60 asteessa ennen leikkaamista.

Kaavan kokoaminen (Kuvallinen ohje: PDF-kaavojen tulostamiseen ohjeet – Omin mitoin™

 

Leikkuusuunnitelma

Käytin huovutettua villakangasta, joten leikkuusuunnitelma oli vapaa ja langansuunnasta ei tarvinnut välittää. Jos käytät muuta kangasta, aseta kappaleet langansuunnan mukaisesti. Muistathan asettaa kaikki kaavat kankaalle samansuuntaisesti, sillä valmiiseen tossuihin voi tulla värivirheitä, jos kappaleet on leikattu eri päin.

Leikkaaminen

Poikkeuksellisesti tässä tossukaavassa ei ole saumanvaroja mukana, vaan voit tehdä ne oman tarpeesi mukaan. Kuvissa oleviin mallitossuihin laitoin saumanvarat alla olevan kuvanmukaisesti.

Merkitse kohdistusmerkit päälikankaan ja pohjan saumanvaroihin kaavamerkintöjen mukaan joko nuppineuloilla tai liidulla, näin saat koottua tossut oikein.

 

Pinkillä alueella saumanvarat ovat 7 mm muualla 0 mm.

Leikkaa lisäksi

Kuminauhaa tossun suuaukon huolittelua varten seuraavasti 0,6 x suuaukon pituus. Muista mitata kaavasta oikea mitta. 

Leikkaa lisäksi nahka- tai puuvillanauhasta tai vinokaitaleesta kantapääsauman pituinen noin 1,5 leveä kaitale.

Jos leikkaat tossujen pohjaan erillisen vahvikkeen,leikkaa se senttiä tai puoltatoista pienemmäksi kuin varsinaisen tossujen pohja. Toinen vaihtoehto on leikata numeroa pienemmän tossun pohjakaavalla.

Ompelujärjestys

1. Kiinnitä päällisen koristeet

Tässä kohtaa voit päästää luovuutesi valloilleen. Voit asustaa, mitä erikoisemmilla koristeilla, jotka sopivat joko omasi tai lahjan saajan persoonallisuuteen. 

Itse tein ensimmäisiin tossuihin helpot koristeet leikkaamalla kukkia ja vanhoista pitsipaloista ja kiinnittämällä ne leppäkerttunapilla. Toisiin tossuihin harjoittelin 50-luvun kukkien tekoa poronnahkasta, paljetin ja askarteluhuovan avulla, nämä laitoin ensin tekstiililiimalla kiinni.

 

Kuvassa on punainen tossu, jossa on punainen kukka nahasta.
50-luvun kukka

 

Miesten tossut jätin ilman koristeita ihan käyttäjän toiveesta ja yksinkertaisen kauniit näistä tuli näinkin, kun jätin vain taitekuminauhan tuomaan väriä.

 

Metsäruusu -aamutossut unelmien miehelle omilla mitoilla

 

2. Ompele kantasauma puskusaumalla


Puskusauma tarkoittaa kappaleiden asentamista tiiviisti vierekkäin toisiansa vasten ilman limitystä tai rakoa (kurkkaa postauksen lopusta löytyvä video). 

Itse käytin sauman ompeluun siksakkia (pituus 3 ja leveys 5).

3. Ompele nauha kantasauman päälle

Kantasauma vahvistetaan ompelemalla päälle joko nahkakaitale tai muu nauha kahdella ompeleella 2 millin päästä reunasta.

Nauhan ompeleminen voi muodostua kinkkiseksi tehtäväksi, joten se kannattaa harsia kiinni ennen ompelemista, jotta saat laitettua nauhan tarkasti keskelle.

Jos käytät nahkaa, liimaa nauha tekstiililiimalla ennen ompelua, jotta nahkaan ei tule ylimääräisiä neulan jälkiä nuppineuloista.

 4. Ompele kuminauha tossun yläreunaan. 

Voit ommella kuminauhan joko tossun sisäpuolelle, jolloin kuminauha ei näy oikealle puolelle.

Itse käytin tossujen reunan huolitteluun taitekuminauhaa, jonka kiinnitin siksakilla (pituus 3 ja leveys 3,5).

Ensin avaat nauhan ja ompelet sen renkaaksi. Sitten jaat kuminauhan neuloin neljäsosiin ja kiinnität tossun suuaukkoon. Jos et ole kokenut ompelija, harsi kuminauha paikoilleen ennen ompelua, jotta molemmat reunat kiinnittyvät yhdellä ompeleella.


5. Kiinnitä pohja joko koneella tai käsin

Kiinnitä pohja kaavassa olevien merkkien mukaan nurjat puolet vastakkain.

Ompele pohja koneella suoralla ompeleella ja käyttämällä piston pituutena

Huomaathan, että pohja ommellaan kiinni tossuun oikealta puolelta ja ompeleet jäävät näkyviin.

Voit ommella pohjan kiinni myös käsin pykäpistoin.Jos kangas on purkaantuvaa sorttia, voit kiinnittää pohjan siksakilla (pituus 3 ja leveys 3,5) tai ompelukoneen pykäpistoa muistuttavalla ompeleella.

Tossujen ompelutekniikka video löytyy täältä.

Ladattavat PDF-kaavat

Ylhäällä olevia oppeja pääset testaamaan Metsäruusu -tossujen ilmaisella PDF-kaavalla KLIK.

Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerro minulle, jos löydät ohjeesta ja/tai kaavasta virheen, jotta saan korjattua sen.

Lähde

[1] Buttons and Bobbins -blog. (n.d.). sgw free pattern smart quilted slippers. Retrieved December 1, 2020, from http://buttons-and-bobbins.blogspot.com/2013/02/sgw-free-pattern-smart-quilted-slippers.html

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *