Omin mitoin™ -kaavat,  Ompelutekniikka,  Vaikuttajamarkkinointi

Ompele naisten rento trikoomekko C38–C44 (ILMAINEN PDF-KAAVA) – OMIN MITOIN™

Reading Time: 5 minutes

 

Kaupallinen yhteistyö MeLoun kanssa. 

 

Etsitkö ilmaista juhlamekon kaavaa? Itse olen kaivannut jo vuosikausia sellaista ihanaista rentoa, naisellista ja töihin sopivaa luottomekon kaavaa, joka istuisi tiimalasivartalolle ilman että on kietaisumekko. Lisäksi samalla kaavalla pitäisi pystyä tekemän juhlamekot sekä häihin että hautajaisiin mielellään ihan hetkessä. Vihdoin ja viimein kuvassa oleva Amarant-mekko alkaa jo olla lähellä sitä: muodikkaat 4/5-hihat, puolikellohelma ja rento trikoo. 

Lisäksi jujuna tässä rennossa naisen trikoomekon ompeluohjeessa on pääntien huolittelu mekkokankaasta leikatulla kaitaleella niin, että siitä muodostuu kaunis v-pääntie. Tässä mekossa on siis aivan samanlainen pääntie kuin syyskuun t-paidassa KLIK. Muutoin koska vaihdoin rintaliivit lennosta näihin kuvauksiin, niin kädentielle syntyi ylimääräiset rypyt, jos sinullekin käy näin, käy kurkkaamassa täältä, kuinka muokkaat kaavan tulevaisuuden tarpeisiin.

Naisten trikoomekon ompeluohje D-kuppikoolle.

Koot: C38, C40, C42 ja C44. 

Ilmaiseksi ladattavissa olevat kaavat on kaavoitettu 164 +/- 4 cm pituiselle, jonka lantion on neljä senttiä isompi kuin vyötärö ja rintaliivien kuppikoko D.

Omin mitoin™ – kaavoissa on jokainen koko omalla pdf-kaavalla ja kaavoissa on saumanvarat valmiina. Ohjeet kaavan tulostamiseen löydät täältä KLIK.

Oikean kaavakoon valinta aikuiselle

Mittaa itseltäsi rinnan ympärys rinnan korkeimmalta kohdalta (ohjeet perusmittojen ottamiseen) ja valitse sen perusteella oikea koko mekon kaavasta. Muistathan, että kaava valitaan aina mittanauhan perusteella, sillä meillä kaikilla mallimestareilla on omat mittataulukkomme.

Mittataulukko

Mittataulukko naisen trikoomekkoon.

Materiaalit

Tämän rennon trikoomekon kaava on testattu MeLoun Jerseyllä (10 % elastaania ja 90 % puuvillaa), jonka neliöpaino on 230 g/m2. Kankaalla on myös Ökö-Tex Standard 100 -sertifiointi.

Laskennallinen kankaan menekki (laskelma sisältää noin 10 % kutistumavaran) naisten suurimpaan kokoon C44 on 3,20 cm kangasta, joka on 150 cm senttiä leveää. Samasta kankaan pituudesta saat siis myös pienimmät koot, hieman siitä jää yli, mutta eipähän mene tarkoille.

Ihanaisen trikoomekon lisäksi kuvassa on myös itsetehdyt nahkahansikkaat, huopahattu, bolero ja tuubihuivi.

 

Valmistelevat toimenpiteet

Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua). Käyttämäni MeLoun jersey kestää 40 asteen pesun normaalilla ohjelmalla. Pestyn kankaan voit silittää yhden pisteen silityksellä pesun jälkeen.

Kaavan kokoaminen (Ohjeet PDF-kaavan tulostamiseen ja kokoamiseen löydät täältä

Käytettävän neulan valinta

Muistathan käyttää trikoon ompelemiseen pallokärkineulaa. Neulapaketissa voi lukea ballpoint, SES, jersey tai stretch. Itse käytin tämän vaatteen valmistamiseen neulaa nro. 80, jossa oli SES merkintä.

Leikkuusuunnitelma

Näin asettelin itse kaavat kankaalle eli seuraavasta kuvista löydät leikkuusuunnitelmat. 

Miehustan eli etu- ja takakappaleen leikkasin kaksinkerroin taitetulta kankaalta. Jos käyttämässäsi kankaassa on iso kuvio, joka vaatii kohdistamista sivusaumoissa, voit kokeilla, onko kuviot helpompi kohdistaa t-paidan leikkuujärjestystä noudattaen linkki
 
Miehustan ja hihat leikataan kaksinkerroin taitetulta kankaalta. 
 
Helman kanssa jouduinkin pohtimaan, laitanko puolikellohelmaan sivusaumat vai yhden sauman taakse. Kun olin aikani kangasta pyöritellyt, totesin, että tämän kankaan kuosi ja pintarakenne antoivat mahdollisuuden siihen, että pystyin leikkaamaan helmakappaleen yksinkertaiselta kankaalta. Leikkasin helmaan niin, että vyötärösauma ja helma olivat kohden hulpioita. Toki jouduin piirtämään toisen helmakappaleen lisää, jotta sain täyden puolikellon kankaalle. 
 
Huomaathan, että jos itse päädyt pohdinnoissa sivusaumoihin, muista lisätä kaavan samanvarattomaan reunaan sentin saumanvara. Tällöin saat helman leikattua samaan langansuuntaan kuin miehustan eikä ole riskiä värivirheistä tai laskeutuvuus eroista. 

 

Itse leikkasin puolikellon ns. kuteen suuntaisesti yksinkertaiselta kankaalta.
 
Leikkaaminen 
 

Jos käytät pelkästään ompelukonetta vaatteen ompeluun, katso vinkit trikoon ompelemiseen ompelukoneella täältä. Samassa postauksessa on myös ohjeita kaksoisneulan kanssa toimimiseen.

Huomasithan, että kaavassa on tarkoituksella erilevyiset saumanvarat, jotta saat ammattimaisemman tuloksen: pään- ja kädenteillä 0,635, olka-, helmä- ja sivusaumat 1 cm ja hihansuissa 2,54 cm. 

Leikkaa myös muutaman 2–3 millin napsu (= hakki) kädenteiden ja hihojen saumanvaroihin kaavamerkintöjen mukaan, näin saat hihat pienimmällä tuskalla paikoilleen. Voi halutessasi, merkitä myös helman ja hihojen käänteiden paikat, toki tämä ei ole välttämätöntä, sillä voit aina tarkistaa kaavasta, että mikä se käännevara olikaan.

Leikkaa lisäksi 52 mm:n levyistä trikookaitaletta kokoon C38 (47 cm), C40 (47 cm), C42 (48 cm) ja kokoon C44 (48 cm). Kaitale leiktaan kankaan joustavimpaan suuntaa.

Ompelujärjestys

Olen nyt tämän ompelujärjestyksen ajatellut niin, että saan tehtyä monta asiaa yhdellä istumalla ja lopputulos olisi kaikkein siistein. 
 
1. Pääntien kaitaleen ompelu v:n muotoiseksi renkaaksi (video v-pääntien pääntiekaitaleen ompeluun)
 • Voit ommella myös O-pääntien, kun vähennät kaitaleen pituudesta neljä senttiä.
 • Peruspääntien (O-pääntien) kuvallisen ompeluohjeen löydät lasten T-paidan ohjeesta  täältä.
 
2. Ommellaan olkasaumat sentin saumanvaroin eli saumurinneula on sentin päästä kankaan reunasta.
 • Jos haluat voit ommella takakappaleen pääntielle ja olkasaumoihin tukinauhan joko kantti- tai framilonnauhasta. Vinkit nauhan kiinnittämiseen olkasaumaan löydät täältä, samoilla ohjeilla onnistuu myös nauhan kiinnittäminen takakappaleen pääntielle.
3. Ommellaan hihat kiinni kädenteille 6 millin saumanvaroin. Saumurinneula on 6 millin päästä kankaan reunasta ja saumurin leikkurit leikkaavat noin millin.
 • Olkasaumojen saumanvarat kääntyvät etukappaleen puolelle.
4. Ommellaan hiha- ja sivusaumat sentin saumanvaroin. 
 • Aloitetaan ompeleminen hihansuusta ja ommellaan koko matka miehustan (yläosan helmaan asti)
 • Kädentien saumanvarat kääntyvät hihaan päin.
 • Päätellään molemmat langan päät hihansuussa.
 
5. Pääntiekaitaleen ompelu pääntielle 6 millin saumanvaroin eli ommellessa saumurinneula kulkee kuuden millin päästä reunasta.
 • Ensin asetetaan kaitale pääntielle niin, että v:n keskikohta on keskellä edessä. Sitten asetetaan nuppineulalla merkitty kohta keskelle taakse. Venytetään kaitaele pääntien mittaiseksi ja kiinnitetään olkasauman kohtaan nuppineulalla. Muistathan, että olkasaumojen saumanvarat kääntyvät etukappaleen puolelle.
 • Paras tapa on merkitä kaitaleeseen pienet hakit olkasaumojen ja keskiedun kohtaan. Muista merkitä vastaavasti myös pieni hakki mekon keskietuun ja – takaan.
 • Sitten vain ommellessa kohdistat hakit ja huolehdit, että kaitaleen huoliteltu reuna ja pääntien reuna ovat tasan. Kas näin pääntiekaitale asettuu oikeaan asentoonsa itsestään. 
 • Jos yhtään epäilyttää niin harsi kaitale pääntielle n. 7 millin päähän reunasta ennen ompelua. Harsiminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin saumurilla kiinnitetyn kaitaleen irrottaminen ja uudelleen ompelu.
 • Voit toki jättää nupineulat paikoilleen ompelua varten jos olet ihan varma, että saat saumurin pysähtymään niin, ettet riko leikkuuteriä ompelemalla neulaan. Tosin tätä vaihtoehtoa en itse suosittele, sillä saumurit ja nuppineulat eivät sovi yhteen.
6. Ommellaan 2,5 sentin taite hihoihin ja 1 sentin taite puolikellohelmaan joko tasosaumurilla, kaksoisneulalla tai jollain muulla joustavalla ompeleella (vinkit täältä)
 • Peittarilla reuna ommellaan siten, että leikattu reuna jää nurjalle ompeleen sisään. Jos irtonaista reunaa jää milliä enempää, se tulee leikata varovasti saksilla pois.
 • Ompelukoneen kaksoisnaulalla ompeluohjeet löytyvät täältä.
7. Kiinnitä helma miehustaan 1 sentin saumanvaroin.

Ladattavat PDF-kaavat

On ihanaa nähdä Omin mitoin -kaavoilla tekemäsi ompelukset, joten tägää ne #ominmitoin Instagrammissa.
 
Linkki ladattavaan Naisten Omin mitoin Amarant-trikoomekon kaavoihin KLIK.


Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerro minulle, jos löydät ohjeesta ja/tai kaavasta virheen, jotta saan korjattua sen.

Samasta kankaasta tehty v-pääntie on huomaattoman tyylikäs ja ajaton.

 

 

 

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *