Omin mitoin™ -kaavat

Silmu Lasten T-paita 86–116 cm (ilmainen PDF-kaava) – Omin mitoin™

Reading Time: 4 minutes
Tiedättekö, mitä yhteistä on kaavoittamisella ja  kirjoittamisella? Luin tuossa eräänä päivänä Melenderin uusinta kirjaa, jossa kirjoittamista pohtiva Tommi havaitsi, että on vaikea keksi uutta, kun kaikki on jo ainakin kertaalleen kirjoitettu, mutta silti kirjailija kirjoittaa. Totesin komeammalle osapuolelle, että sama on kyllä tämän kaavoittamisen ja ompelun kanssa, kaikki ideat on jossain päin maailmaa tehty ainakin kerran. Ilmaisia lastenvaatekaavojakin on saatavilla joka kylässä puhumattakaan ilmaisista T-paidan kaavoista.
Toki siitä olen ylpeä, että kaava on ihan itse tehty, joten ei tarvitse lainata kenenkään kaavoja tai maksaa kenellekään pelkkien peruskaavojen tekemisestä. Varastomitoilla tehdyt peruskaavat, kun pitää sitten kuitenkin kuositella ja sovitella itselle sopiviksi. Nyt, kun tiedostot on omassa hallussa, pääsen muokkaamaan kaavat myös asiakkaan mittojen mukaisiksi.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen Omin mitoin™ -mallin saat myös henkilökohtaisilla mitoillasi tai siis tämän kaavan tapauksessa lapsesi mitoilla. Laitat vain reippaasti viestiä osoitteeseen heidi@louhiatar.com, niin ohjeistan mittaamisen. Omin mitoin™ pdf – kaavan hinta on sähköpostiisi toimitettuna 17,80 € (sis. alv). Omilla mitoilla tehtyjen kaavojen toimitusaika sähköspostiisi on n. viikko. Kaavat voidaan toimittaa myös valmiina koottuna tulosteena postitse. Toki tällöin hintoihin lisätään painatus- ja postituskulut ja toimitusaikaan Postin Kustin fillarointinopeus.

Silmu T- paidan ompeluohje

Koot 98, 104, 110 ja 116 cm.
Silmu t-paita on kaavoitettu normaalivartaloiselle lapselle eli vertaathan lapsen vartalolta kiinteästi otettuja mittoja mittataulukkoon (ohjeita mittaamiseen löydät täältä). Ai niin ja lapsen vyötärö on navan kohdalla. T-paita on kaavoitettu väljähköksi. Tässä mallissa on helppo resoripääntie ja lyhyet hihat, joten hihassa ei ole erikseen etu- ja takapuolta vaan hiha käy molemmin päin.
 Mittataulukko 98 104 110 116
 vyötärön ympärys 54 55 56 57
 lantion ympärys 60 62 64 66
Mallivaatteessa käytetty kangas on Eurokankaasta ostettu puuvillatrikoo, jossa on 95 % puuvillaa ja 5 % lycraa.
Laskennallinen kankaanmenekki (laskelma sisältää noin 10 % kutistumavaran) löytyy alla olevasta taulukosta
 Koko Trikoonmenekki lev. 140 Resori (sis. sv:t)
 98 49 cm 27 cm
 104 52 cm 27 cm
 110 54 cm 28 cm
 116 56 cm 28 cm

Valmistelevat toimenpiteet

Näin asettelin itse kaavat kankaalle eli seuraavasta kuvasta löydät leikkuusuunnitelman. Muistathan asettaa kaikki kaavat kankaalle samansuuntaisesti, sillä valmiiseen vaatteeseen voi tulla värivirheitä, jos kappaleet on leikattu eripäin.
 
Leikkaaminen 
Jos käytät pelkästään ompelukonetta vaatteen ompeluun, katso vinkit trikoon ompelemiseen ompelukoneella täältä. Samassa postauksessa on myös ohjeita kaksoisneulan kanssa toimimiseen.
Huomasithan, että kaavassa on tarkoituksella erilevyiset saumanvarat, jotta saat ammattimaisemman tuloksen: pään- ja kädenteillä 0,635, olka- ja sivusaumat 1 cm ja helmassa sekä hihansuissa 2,54 cm.
Leikkaa myös muutaman 2–3 millin napsu (= hakki) kädenteiden ja hihojen saumanvaroihin kaavamerkintöjen mukaan, näin saat hihat pienimmällä tuskalla paikoilleen. Voi halutessasi, merkitä myös helman ja hihojen käänteiden paikat, toki tämä ei ole välttämätöntä, sillä voit aina tarkistaa kaavasta, että mikä se käännevara olikaan.
Leikkaa lisäksi 52 mm:n levyistä resorikaitaletta kokoon 98 (27 cm), 104 (27 cm), 110 (28 cm) ja kokoon 116 (28 cm).

Ompelujärjestys

Olen nyt tämän ompelujärjestyksen ajatellut niin, että saan tehtyä monta asiaa yhdellä istumalla ja lopputulos olisi kaikkein siistein.
1. Ommellaan pääntien resori renkaaksi sentin saumanvaroilla.
 • Kun ompelet resorin renkaaksi ompelukoneella ja aukaiset saumanvarat, saat kaikkein litteimmän lopputuloksen. Toki voit ommella resorin renkaaksi myös saumurilla, mutta liitoskohdasta tulee tällöin paksumpi.
 • Resorin kiinnittäminen on helpompaa, jos saumuroit resorin alareunat yhteen ja venytät ommellessasi resorin reunaa melko voimakkaasti. Tässä kohtaan saumurin leikkuri ei leikkaa resorin reunaa milliäkään, sillä tämä on vain apuommel.
 • Merkitse resorin keskietu katso kuva alla.
Resorin pääntielle tulevan reunan kiinnittäminen ennen kuin ompelet sen pääntielle.
Näin puolitat resorin.
Valmiissa vaatteessa resorin yhdyssauma tule keskelle taakse,
Valkoisen neulan merkitsemä kohta tulee puolestaan keskelle eteen.
2. Ommellaan olkasaumat sentin saumanvaroin eli saumurinneula on sentin päästä kankaan reunasta.
3. Ommellaan hihat kiinni kädenteille 6 millin saumanvaroin. Saumurinneula on 6 millin päästä kankaan reunasta ja saumurin leikkurit leikkaavat noin millin.
 • Olkasaumojen saumanvarat kääntyvät etukappaleen puolelle.
4. Ommellaan hiha- ja sivusaumat sentin saumanvaroin.
 • Aloitetaan ompeleminen hihansuusta ja ommellaan koko matka paidan helmaan asti.
 • Kädentien saumanvarat kääntyvät hihaan päin.
 • Päätellään molemmat langan päät heti sekä hihansuussa että helmassa.
5. Resorin ompelu pääntielle 6 millin saumanvaroin eli ommellessa saumurinneula kulkee kuuden millin päästä reunasta.
 • Ensin asetetaan resori pääntielle niin, että resorin sauma on keskellä takana. Sitten asetetaan nuppineulalla merkitty kohta keskelle eteen. Venytetään resori pääntien mittaiseksi ja kiinnitetään olkasauman kohtaan nuppineulalla. Muistathan, että olkasaumojen saumanvarat kääntyvät etukappaleen puolelle.
 • Paras tapa on merkitä resoriin pienet hakit olkasaumojen ja keskiedun kohtaan. Muista merkitä vastaavasti myös pieni hakki paidan keskietuun ja – takaan.
 • Sitten vain ommellessa kohdistat hakit ja huolehdit, että resorin huoliteltu reuna ja pääntien reuna ovat tasan. Kas näin resori asettuu oikeaan asentoonsa itsestään.
 • Jos yhtään epäilyttää niin harsi resori pääntielle n. 7 millin päähän reunasta ennen ompelua. Harsiminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin saumurilla kiinnitetyn resorin irrottaminen ja uudelleen ompelu.
 • Voit toki jättää nupineulat paikoilleen ompelua varten jos olet ihan varma, että saat saumurin pysähtymään niin, ettet riko leikkuuteriä ompelemalla neulaan. Tosin tätä vaihtoehtoa en itse suosittele, sillä saumurit ja nuppineulat eivät vain sovi yhteen.
6. Ommellaan 2,5 sentin päärme sekä helmaan että hihoihin joko tasosaumurilla, kaksoisneulalla tai jollain muulla joustavalla ompeleella (vinkit täältä)
 • Peittarilla reuna ommellaan siten, että leikattu reuna jää nurjalle ompeleen sisään. Jos irtonaista reunaa jää milliä enempää, se tulee leikata varovasti saksilla pois.
 • Ompelukoneen kaksoisnaulalla ompeluohjeet löytyvät täältä.

Ladattavat PDF-kaavat

Ylhäällä olevia oppeja pääset testaamaan, Silmu lasten T-paidan ilmaisilla pdf-kaavoilla KLIK.


Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerro minulle, jos löydät ohjeesta ja/tai kaavasta virheen, jotta saan korjattua sen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *