Ompelutekniikka

5 vinkkiä hyvään ompeluergonomiaan – näin vältät ompelijan hartiakivut

Reading Time: 2 minutes

Ompelu ja muu käsitöiden tekeminen kuormittaa erityisesti yläraajoja. Yleisimmät ompelijoiden ongelmat ovat niskan, hartioiden ja ristiselän erilaisia kiputiloja. Myös olkapäät ja ranteet rasittuvat yksitoikkoisista työasennoista, kankaan vetämisestä ja työntämisestä ommellessa sekä tavaroiden kurkottelusta sieltä ja täältä.

Ompelijan hyvä ergonomia

Ompelupöytä

Ommeltaessa olisi hyvä, että kädet olisivat  rennosti ompelukoneen tason päällä ns. kyynärkorkeudella, kyynärvarret 90 asteen kulmassa, jolloin et joudu kannattelemaan niitä tai  nostamaan hartioitasi korviin.

Lisäksi ranteiden pitäisi olla työskennellessä suorassa.

Voit halutessasi pehmustaa ompelupöydän reunat, vaikka tikkikankaalle, jottei pöydän terävä reuna paina käsivarsiisi, voit myös käyttää pöytää, jossa on pyöristetty etureuna.

Jalkojen pitää mahtua ompelupöydän alle ilman, että pöytä painaa reisiäsi.

Ethän täytä työpöydän alustaa erilaisilla laatikoilla, kangaskasoilla tai nukkuvilla kotieläimillä, jotta voit siirtää jalkojasi vapaasti, ja vältyt näin ylimääräiseltä jännitykseltä, kun ompelet.

Parasta olisi jos työpöytää voisi kallistaa 11 astetta ompelijaa kohti.

Ompelutuoli

Usein työpöydän kallistaminen ei onnistu, joten on luotettava työtuolin säätömahdollisuuksiin.  

Työtuolin (mieluiten pehmustetun) on oltava säädettävä sekä korkeuden että selkänojan osalta. Tuolin tulee olla sellainen, että saat vietyä itsesi tarpeeksi lähelle ompelukonetta, jotta kätesi voivat levätä rennosti oikeassa asennossa. Istuimen tulisi olla syvä, että se tukee kahta kolmasosaa reidestä.

Kun ompelet, työtuolin on oltava niin alhaalla, että jalkapohjasi ovat tukevasti maassa – ei mitään ballerinojen varvasojennuksia. Jos jalkapoljin juoksee jalan alta karkuun, laita alle jotain, mikä pitää polkimen paikoillaan.

Istuinosa ei saa painaa polvia eikä polvet hakata ompelupöytään. Muista säätää tuoli niin, että se tukee myös ristiselkää. Jos tuntuu, että et halua nojata tuolin selkämykseen, niin voit kallistaa tuolin istuinosaa jopa 15 – 20 astetta eteenpäin, jos käytössäsi oleva tuoli sen mahdollistaa.

Kukas se on muuten sanonut, että ommellessa pitää istua?

Olen nähnyt teollisuudessa ompelijoiden seisovan, toki silloinkin pitää asettaa työtaso oikealle korkeudelle, jotta voi pitää kädet oikeassa asennossa, kun työskentelee.

Työvalaistus

Hämärä rasittaa silmiä, joka tuntuu silmien kirvelynä, kyynelvuotona ja päänsärkynä. Muista, ettei häikäisevä valo ole valon puutetta parempi. Parhaiten saat ehkäistyä häikäisyä, kun asetat valaisimen niin, että se tulee samasta suunnasta katseesi kanssa.

 Suositeltava yleisvalaistus ompelutilaan on 500-750 luksia eli lähelle samaa kuin hyvässä toimistossa. Muista, että kohdevalaistuksen pitäisi olla vaalealle kankaalle 1000 luksia ja tummalle kankaalle 4000 luksia.Käytä koneen omaa kohdevalaisinta, jos on. Mikäli tuntuu, ettei valo riitä niin osta erillinen valaisin. 

Vaikka, et omaisi oikeaa valaistusmittari,  lataa joku soveltuva appi puhelimeesi ja tarkastele valaistusta sillä.  Ainakin alkuun minun silmiini nuo luksi määrät tuntuivat alussa hieman kirkkailta. Tosin langan pujottaminen neulansilmään helpottui huomattavasti, kun valaistus oli kohdillaan, vai liekö syynä ollut uudet lähilasit.

Ompeluhuoneen lämpötila

Kotonakaan ei tarvitse jäljitellä kaukomaiden hikipajojen olosuhteita, joten pidä ompelutilasi lämpötila 21 – 23 asteessa.

Lopuksi

Opettele ompelemaan kaikessa rauhassa, kotona ei tarvitse vetää teollisuuden urakkavauhdilla viittä t-paitaa tunnissa.

Kun nautit rennosta ompelusta, takaat parhaiten sen, että työskentelyasentosi säilyy oikeana etkä jännitä tahtomattasi itseäsi.

Muista lepuuttaa selkää, silmiä ja käsiä säännöllisesti! Nouse välistä silittämään, saumuroimaan ja kahville.

Venyttele ja taukojumppaa !

Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerrothan minulle, jos löydät kaavasta tai ohjeesta virheen, jotta saan korjattua sen.

Lähteet: 

Vaatetusalan työturvallisuuden perusteet toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa. 
Opetushallitus 2005.
Kaypahoito.fi. 2021. Riskinarviointi työpaikalla. [online] Available at: [Accessed 23 August 2021].
OSHA. Sewing and related procedures. . [online] Available at: https://www.osha.gov/etools/sewing/> [Accessed 23 August 2021].

2 Comments

  • Cii

    Itselläni loppui niska/selkäsäryt kun nousin seisomaan ommellessa. Toki löytyi valmiiksi korkeussäädettävä pöytä niin mikä sen helpompa ja seisomapisteen pehmustettu matto, minkä päällä seistä. Ja kaavojen piirtäminen!!! Mulla kun on tapana melkein maata pöydällä niin nyt sekin on helppoa 😀 teini tosin marmattaa kun hänen koulupöytä on varastettu x-D

  • Heidi Salokangas - Kaavoihin kangistumatta -blogi

    Kiitos Cii, ihana kuulla, että olet oppinut ompelemaan seisten. Itse näiden teollisuuskoneiden kanssa tulee istuttua, mutta usein käytän kotikonetta seisten. Ompeluintoa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *