@pfaff_suomi,  DIY,  konekirjonta,  Tuunaan vanhasta vaatteesta uutta,  Vaikuttajamarkkinointi

Karjalaisen kukkilinnun modernisointi

Reading Time: 5 minutes

Kaupallinen yhteistyö @pfaff_suomi kanssa. Lisäksi postaus sisältää myös muita mainoslinkkejä, jotka on merkitty *:llä. Niin kauan kuin jaksan muistaa, olen ihaillut karjalaista symboliikkaa, sen värimaailmaa, kulttuuria ja karjalaisten kirjontataitoja. Toki, liekö tuo ihme, kun sukumme on asuttanut samaa pientä itäsuomalaista kylää ainakin vuodesta 1721 lähtien. Tässä samaisessa kylässä olen itse kasvanut, käynyt kouluni ja kasvattanut lapseni. Kaipasin kuitenkin aina jonnekin muualle, pääasiassa länteen – Poriin, Vaasaan ja nyt viimeisimpänä Turkuun. Nyt, kun olen opetellut elämään läntisessä Suomessa, olen hiljaisina iltoina pohtinut, miten voisin kuljettaa omaa kulttuuritaustaani mukanani ja ehkä jopa osana omaa arkeani. Ompelijana minusta tuntuu luontevimmalta hyödyntää karjalaista kirjontaa vaatteissani. Mutta ennen kuin ryhdyn suunnittelemaan itse kirjontakuviota PFAFF creative™ ambition™ 640 -kirjontakoneellani, pohdin kukkilinnun symboliikkaa ja karjalaiselle kirjonnalle ominaista kirjontatekniikkaa.

Kukkilinnun symboliikka

Karjalainen kirjontasymboliikka pitää sisällään pyhimys- ja ihmishahmoja, kukkilintuja, elämänpuita, kasviaiheita ja geometrisiä kuvioita (Härkönen, 2003).

Kenties suosituin karjalaiseen kirjontaan liittyvä symboli on kukkilintu, ja ohjeita kukkilinnun valmistamiseen erilaisin käsityötekniikoin voit löytää ilmaiseksi ainakin seuraavilta sivustoilta:

Se, mikä osoittautui sitten hankalaksi, oli luotettavan tiedon löytäminen, esimerkiksi siitä, mikä kukkilintu oikein on ja mikä on sen merkitys. Toki perimätieto kertoo, että ”[k]ukkilintu symboloi rakkautta, valoa ja onnea” (mm. Mikä on kukkilintu | Koitadesign, n.d.). Karjalan kielessä sana ”kukki” tarkoittaa kuitenkin myös ”armasta” ja ”kultaa”, sekä kontekstista riippuen ”kukkoa” (Kotimaisten kielten keskus, 2009a; 2009b). Usein kukkilintu yhdistetään riikinkukkoon (mm. Härkönen, 2003), mutta minusta se voi olla myös perinteinen kukko, joka pörhistelee ylpeästi sulkiaan.

Kukkilintu osana kirjontaperinnettä

Kukkilintu on osa rikasta karjalaisten naisten kirjontaperinnettä, jossa vaatteita ja muita kodintekstiileitä, kuten helmalakanoita, on koristeltu runsaalla kirjonnalla. Kenties vieläkin tunnetuin perinteinen karjalainen tekstiili on käspaikka, joka oli ripustettu välittömästi ovipieleen karjalais-kreikkalaiskatolilaisissa kodeissa. Kun ulkoa tultiin sisään ruokailemaan, kädet pestiin ulko-oven vieressä sijaitsevassa käsienpesupaikassa, jossa oli nokallinen kannu ja sen alla astia, johon vesi valui. Lopuksi kädet kuivattiin käspaikkaan, joka oli pitkä ja kapea liina. Käspaikat oli kirjottu punaisin tai valkoisin kirjauksin ja ”myöhemmin kutoen, lastan avulla poimien”. Arkisin käytettiin yksinkertaisempia liinoja, ja juhlia varten kaivettiin esiin sukupolvelta toiselle kulkeutuneet perintötekstiilit – nästyykit. (Vilppula, 1941)

Karjalainen kukkilintu käspaikan päässä. Suomen käsityömuseossa lokakuussa 2016. Kuva: Heidi Salokangas.

Kuten rakkaalla lapsella yleensä tälläkin Karjalaisen kirjonnan tekniikalla on monta nimeä, ruutukirjonta, luotoksittain ompelu ja nurjaton etupistokirjonta. Olennaista tässä kirjontavassa on se, että kuvioita muodostuu pienistä ruuduista sekä se, että kirjonnan oikea ja nurja puoli ovat samanlaisia. 1950-luvun lopussa kaunista ruutukirjontaa käytettäväksi ”pienten esineiden” kuten lautasliinalaukk[uihin] ja koriliinojen koristeluun”. Kirjontaa on käytetty 16 – 18-numeroisella punaisella tai sinisellä nimikoimislangalla kotikutoiselle kankaalle. (Suova, 1957)

Karjalaisessa ruutukirjontatekniikalla tehdyssä liinassa on olennaista, että oikea ja nurjapuoli ovat samanlaiset. Suomen käsityömuseossa lokakuussa 2016. Kuva: Heidi Salokangas.

Kukkilinnun modernisointi konekirjonnalla

Sattumalta muutama vuosi sitten, kun kävin paikallisella kirpputorilla, silmiini osui kellertävä vihkonen, joka oli pudonnut ompelukirjahyllyjen taakse. Kyseessä oli Karjalan kirjonta. Poimin kirjan mukaani, pääasiassa siksi, että halusin saada käsiini alkuperäiset ohjeet kukkilinnun kirjomiseen, ilman tarvetta tulkita Pinterest-kuvia suurennuslasin kanssa jokaisen piston osalta. Tutustuessani STENIJ-OLLILAn (1955) vihkoseen huomasin, että siinä annettiin erittäin yksityiskohtaiset ohjeet ruutukirjontojen suunnitteluun. Tämä kirja on yksi niistä aarteista, joita ei enää uutena löydy kaupoista, joten kannattaa ajoittain tarkistaa Finlandia-kirjan käsityökirjavalikoima *täältä.

Jotenkin en koskaan saanut aloitettua käsin kirjomista, ehkä juuri siksi, että huomasin yksinkertaisten kirjontamallien vaativan lähes täydellisyyttä jokaisen etupiston osalta, jotta kirjonnasta tulisi kaunis. Koska minulla ei ollut kokemusta kirjomisesta, asia jäi sikseen, kunnes sain matkakumppaniksi PFAFF creative™ ambition™ 640 -kirjontakoneen sekä MySewnet Platinium -kirjontaohjelmiston. Ohjelmiston opettelu tehtiin minulle helpoksi, koska sen käyttöliittymä on suomenkielinen.

Kesän vapaajaksolla uskalsin lopulta kokeilla, olisiko MySewnet Platinium -kirjontaohjelmiston Cross Stithcer -osiolla mahdollista luoda kukkilintuja. Ohjelma on alun perin tarkoitettu ristipistokirjontojen suunnitteluun, mutta sillä voi tehdä myös erilaisia puolikkaita ristipistoja. Käytettyäni aikaa ohjelman parissa päätin kokeilla, voisinko hyödyntää puolikkaita ristipistoja nurjattoman etupistokirjonnan luomisessa.

Kukkilinnut kirjontanäkymässä MySewnet Platinium -kirjontaohjelmistossa, ja yhden piston pituus on kolme milliä.
MySewnet Platinium -kirjontaohjelmistossa on myös toiminto, jolla voit simuloida, miten kirjontakone ompelee valmiin kuvion ennen koneen varsinaista käynnistämistä.

Onnenkantamoinen ranteessa

Hetken pohdittuani päätin tehdä persoonallisia muutoksia valkoiseen pellavapaitaan, jonka olin ostanut kaupasta kaksi vuotta sitten. Päätin lisätä siihen yhden kukkilintuparin ja kolme yksinkertaista elämänpuuta konekirjonnalla. Sijoitin kirjonnan rannekkeisiin, jotta se olisi näkyvissä sekä itselleni että muille, mutta ei häiritsisi työkäytössä. Käytin kirjomiseen mustaa polyesterilankaa, joka kestää hankausta ja korkean lämpötilan pesun. Erityisesti langan pesulämpötila oli tässä tapauksessa tärkeä vaatimus, sillä haluan pitää pellavan valkoisena, ja se vaatii pesun korkeissa lämpötiloissa.

Vintage-kirjonnan lisäksi käytimme kuvaukseen second hand Helios-44 -linssiä, luomaan vintagehenkistä tunnelmaa. Tätä linssiä on valmistettu vuosina 1958-1992 (Aalto, 2015), minulle ei ole tietoa, miltä vuodelta käyttämämme linssi on, mutta epäilen vahvasti 90-lukua. Mitä mieltä olet lopputuloksesta?

Tuunattua pellavapaita modernisoidulla kukkilintu kirjonnalla. Turun yliopiston kasvitieteellisessa puutarhassa elokuussa 2023. Kuva on julkaistu kuvaajan luvalla.

Lähteet

Aalto, S. (2015, July 14). Bokehnaattori nimeltään Helios-44. Kamerakoulu.fi. https://kamerakoulu.fi/bokehnaattori-nimeltaan-helios-44

Härkönen, H. (2003). Symboliikkaa – Kukkilintu. Käspaikka. https://web.archive.org/web/20020722151243/http://taitek.pkky.fi/kaspaikka/sym3.htm

Koitadesign. (n.d.). Mikä on kukkilintu | Koitadesign. Retrieved September 23, 2023, from https://koitadesign.fi/mika-on-kukkilintu

Kotimaisten kielten keskus. (2009a). Karjalan kielen sanakirja – kukki01. In Karjalan kielen sanakirja (23.11.2022). Kotimaisten kielten keskus. https://kaino.kotus.fi/cgi-bin/kks/karjala.cgi?a=kukki01&b=1&ha=kukki

Kotimaisten kielten keskus. (2009b). Karjalan kielen sanakirja – kukko. In Karjalan kielen sanakirja (23.11.2022). Kotimaisten kielten keskus. https://kaino.kotus.fi/cgi-bin/kks/karjala.cgi?a=kukko

Palviainen, S. (n.d.). Ohje: Neulotut Kukkilintu-sukat. Retrieved September 23, 2023, from https://www.lankava.fi/fi/ohje-neulotut-kukkilintu-sukat/

Suova, M. (1957). Kirjonta – Ruutukirjonta. In Emännän tietokirja A – K (kolmas uudistettu laitos, p. 524). Werner Södeström Osakeyhtiö.

Tamminen, H. (2021, June 13). Kukkilintu applikoidaan tyynynpäälliseen – katso ohje! Kotiliesi.fi. https://kotiliesi.fi/kasityo/kukkilintu/

Vilppula, H. (1941). Karjalaisen naisen pukukoreutta, liinavaatekultuuria ja ihailtavaa käsityötaitoa. Omin käsin, 4, 6–9.

5 Comments

 • Pirkko / Meriharakka

  Huh! Hyvä kun selviää oman ompelukoneensa suorasta ja siksakista. Edellisessä koneessani oli paljon enemmän kaikenlaisia ompeleita, mutta kun en niitä oikein käyttänyt, niin uutta koneetta ostaessani valitsin simppelimmän. Hienoa kyllä, että jotkut osaavat tällaisiakin juttuja!

 • Petra - Sängyn alla

  Vau mielenkiintoinen historiakatsaus, en ole perehtynyt käsityönhistoriaan yhtään. Kuviota katsellessa tulee mieleen, että meidän mummon ja papan mökillä on seinävaate jonka kuvioinnissa on jotain samankaltaista. Pitääkin jutella siitä mummon kanssa. 🙂

 • Melissa Laitakari

  Meillä on työpaikalla uusi kirjontakone ja sen käyttöönotto olisi tässä nyt vähitellen edessä. Itsellä myös hiukan jännittänyt alkaa testailla kun viimeksi kun sitä kokeilin, ei sillä päässyt alkua pidemmälle. Vaikka ohjeen mukaan tein.
  Käsityön historia on mielenkiintoinen ja kun tutustuu eri kansojen käsitöihin, huomaa paljon samankaltaisuuksia.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *