konekirjonta,  Ompelutekniikka,  Vaikuttajamarkkinointi,  Vastuullinen ompelu

Ompelukoneella kirjominen eli konekirjonta

Reading Time: 3 minutes
Kuvassa on Pfaff creative™ ambition™ 640 -kirjontakone ylhäältä päin kuvattuna
Pfaff creative™ ambition™ 640 -kirjontakone

Kaupallinen yhteistyö @pfaff_suomi kanssa. Saimme tänä vuonna huikean mahdollisuuden lähteä tutustumaan konekirjonnan kiehtovaan maailmaan yhdessä Pfaff creative™ ambition™ 640 -ompelu- ja kirjontakoneen kanssa. Samalla, kun opimme itse uutta, saamme tarjottua sinulle uudenlaista sisältöä ja konekirjontaideoita osaksi ompelullista elämäntapaasi.

Nyt olemme vuosikausia ommelleet teollisuuskoneilla ja yksi luottopeleisämme on ollut 60-luvun PFAFF, jolla olemme saaneet kantattua paksutkin räsymatot asiakkaillemme. Teollisuuskoneissa on vain se ongelma kotiompelijan kannalta, että pääsääntöisesti koneet ompelevat yhtä tikkityyppiä, joten lukkotikkikone ompelee suoraa ja that’s it.

Yhteistyössä konekirjontaa

Tämä yhteistyö on hieman sellainen varkain toteutunut toive, sillä olemme jo useamman vuoden huokailleet sitä, että kyllä sitä ennen, osattiin vaatteet koristella kauniisti ja yksilöllisesti. Ihmisillä riitti aikaa ja kärsivällisyyttä kirjoa kauniit kukkaset paidan etumusta koristamaan tai nimikoida liinavaatteet. Mitä kalliimpi kangas sitä enemmän käytettiin aikaa kirjailuun ja vaatteita saatettiin käyttää vuosikausia. Kirjonta oli tavallaan myös sellainen naiseuden näyte ja kenties myös aikaa itselle ja kauneutta arkeen. Tämä on siis aikaa ennen, kun iloisen väriset painetut kuosit valloittivat maailman.

Tiesitkö, että viidesosa maailman jätevesistä muodostuu kankaiden värjäämisestä ja muista kankaan valmistamisiin liittyvistä prosessivesistä1? Jäimme siis eräänä iltana pohtimaan kotona, että pienentäisikö kirjominen veden tarvetta? Tosin kirjontalangatkin pitää värjätä, joten ihan koko ongelma ei tällä ratkea, ja konekirjontamallin koko vaikuttaa asiaan, mutta olisiko se edes rikkana rokassa. Vaikuttimemme perehtyä konekirjontaan ovat moninaiset eikä vähimpänä ole uteliaisuuteemme erilaisia konekirjontatekniikoita kohtaan.

Tiesitkö, että viidesosa maailman jätevesistä muodostuu kankaiden värjäämisestä ja muista kankaan valmistamisiin liittyvistä prosessivesistä1?

Luvassa on ainakin kymmenen yhteistyöpostausta, joissa tutkitaan, mihin kaikkeen voi konekirjonta taipua osana vaatetusta vanhaa kunnioittaen. Joskus, kun pienelläkin jutulla saadaan lisää sitä omaa tyyliä tai saadaan tilkuista tehty vaate näyttämään kokonaiselta ja tarkoituksenmukaiselta. Tällä hetkellä ajatuksissamme on kokeilla kirjontaa:

  • 1920-luvun räsynukkeprojektiin
  • perushameeseen
  • esiliinaan
  • aamutakkiin
  • paitamekkoon tai paitapukuun
  • testailla, soveltuuko kirjova kone 40 – 50 -luvun valkokirjontaan
  • kokeilla koneparsintaa ja vapaata konekirjontaa
  • ja kokeilla saataisiinko, meidän Omin mitoin -logo ihan kirjontatiedostoksi asti
  • jne…

Pfaff creative™ ambition™ 640 -kirjontakone

Creative™ ambition™ 640 on niin sanotusti alemman hintaluokan elektroninen kirjova ompelukone, johon liitetään erillinen kirjontakehys erilaisten kuvioiden kirjomista varten. Koneen mukana tulevalla USB-kirjontatikulla on 101 ilmaisia konekirjontamallia sekä koneen mukana tuleva maksuton Emroidery Intro- kirjontaohjelma, joka ladataan omalle tietokoneelle USB-portin kautta. Lisäksi saimme yhteistyön tiimoilta käyttöömme erillisen MySewnet Platinium -kirjontaohjelmista, joten lyytin pitäisi kohta kirjoittaa, ja jos ei, niin vika on lyytissä ei välineissä.

MySewnet Platinium -kirjontaohjelmiston laatikko
MySewnet Platinium -kirjontaohjelmisto

Koneen mukana tuli vakiona kahdeksan paininjalkaa (peruspainin-, kaksi koristeommel-, piilo-ommel-, vetoketju-, yksivaiheinen napinläpi-, manuaalinen napinläpi- ja kirjontapaininjalka. Kirjontapaininjalka toimii varsinaisen konekirjonnan lisäksi hyvin myös vapaassa konekirjonassa. Koska kyseessä PFAFFin 160 vuoden juhlamalli, lisänä tuli viisi lisäpaininjalkaa. Erityisen tyytyväisiä olemme siihen, että bonuspaketissa on mukana piilovetoketjun ompelujalka, jota ilman piilovetoketjun ompelu ei vain yksinkertaisesti onnistu kauniisti, vaikka miten yrittäisi. Tästä postauksesta (KLIK) näet, miltä oikein ommellun piilovetoketjun tulee näyttää valmiina.

Tiedätkö sinä, mitä nämä paininjalat tekevät?

Lopuksi


Kiitos @pfaff_suomelle mahdollisuudesta tutustua meille uuteen ompelutekniikkaan. Luvassa on siis ainakin kymmenen yhteistyöpostausta, jossa tutkitaan, mihin kaikkeen konekirjonta taipuu osana vintagehenkistä vaatetusta! Käy seuraamassa @pfaff_suomi ja @ominmitoin instagrammissa, jos haluat tietää, mitä puuhailemme päivittäin käsitöiden ja ompelun ympärillä. Käy kommentoimassa kommentteihin: Minkä projektin tekisit ensin, ja mitä noilla lisäpaininjaloilla voi tehdä?


Lähteet

1World Bank. (2019, September 23). How Much Do Our Wardrobes Cost to the Environment? World Bank. https://www.worldbank.org/en/news/feature/2019/09/23/costo-moda-medio-ambiente

6 Comments

    • Heidi

      Joo kirjottuja vaatteita harvemmin saan mistään ja sitten jos saan jään usein miettimään, että missä oloissa ja kenen sormilla niitä on ommeltu. Jotenkin koemme, että tämä kirjominen itse koneellakin olisi sosiaalisesti eettisempi teko, ehkä. Toki, vanhat kirpputorien perintölöydöt ovat sitten asia erikseen ????

  • petra

    Vau, odotan innolla mitä saatte tällä aikaiseksi! Kuulostaa tosi monitoimiselta. 🙂 Räsynukke ja aamutakki projektit kuulostavat kiinnostavimmilta! Mulla on tämän vuoden ostoslistalla ompelukone, mutta ei se vielä ainakaan äitienpäiväksi ennätä budjettiin… 😀

    • Heidi

      Joo, mekin olemme innoissamme uuden tekniikan äärellä. Ja meillä on, vaikka mitä muitakin suunnitelmia siitä, mihin tämä tekniikka voisi taipua. Saas nähdä, millaisia mutkia tulee matkaan!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *