@pfaff_suomi,  Rakas Päiväkirja!,  Vastuullinen ompelu

Kesäloma ja paikkauskärpänen

Reading Time: 3 minutes

Kaupallinen yhteistyö pfaff_suomi kanssa. Kun on kitkenyt sata neliötä, pessyt muutamat räsymatot ja sohvat, ja paikannut reiät ja repeämät lakanoista, shortseista, trikoisista t-paidoista ja ommellut yhden takkimekon on aika hengähtää ja aloittaa se loma. Onko kellään muulla näitä ihmeellisiä päähänpinttymiä, että ensin pitää saada tehtyä nämä ”pakolliset” hommat, ennen kuin saa rynnätä sille oikealle kesälomalle? Tosin hiljalleen alan oppia, ettei valmista tule, vaikka kuinka yrittäisi, sillä vielä muutama vuosi sitten kävin läpi kaikki kaapit, pyyhin hirret ja pesin ikkunat ennen kuin uskalsin rentoutua ottaa hyvän kirjan ja uuden ompelutyön tulille.

Yllättäen reikien paikkaaminen vaatteissa vei voiton noista kaappien puunaamisista. Jostain syystä meidän lakanoissa on isohkoja repeämiä ja trikoovaateissa on puolestaan pieniä pyöreitä reikiä. Vahvasti epäilen syylliseksi vaatehuoneessa olevaa metallista lankakoria, johon tahtovat vaatteet ja lakanat välistä takertua näkyvin seurauksin. Tähän asti olen ollut varsin laiska näiden mökkivaatteiden paikkaamisessa, sillä täällä maalla ei kukaan perään katso ja sen verran on aina paraativaatteita mukana, että ”kylille” on päässyt ehjissä vaatteissa.

Paikkauskärpäsen puraisu

Eräänä iltapäivänä kirjontatestailujen lomassa, tulin selailleeksi Pfaff creative™ ambition™ 640 -kirjontakoneen ohjekirjaa ja äkkäsin, että koneessa on mukana myös ohjelmoitava ommel parsimista varten. Hetken tätä ommelta testattuani tajusin, että ommel on varsin hyvä juuri pienten reikien ja varsinkin repeäminen korjaamisessa ja näin pääsi paikkaamiskärpänen puraisemaan.

Tässä koneessa näyttäisi olevan kaksi ommelta joista toinen tikkaa edestakaisin ohjelmoinnin jälkeen yhtä pitkiä ompeleita. Toinen näistä ompeleista muistuttaa enemmän perinteistä tapaa korjata varsinkin repeämät, sillä ensin kone ompelee repeämän reunoja yhdistävän vinon ompeleen ja sen jälkeen halutun pituisen edestakaisompeleen. Kun muistin vielä laittaa paikattavan vaatteen alle poisrevittävän tukikankaan niin jäljestäkin tuli varsin siisti pienen harjoittelun jälkeen, kun vain muisti valita sopivan värisen ompelulangan ja materiaalille sopivan neulan..

Trikoon kanssa ongelmaksi meinasi muodostua trikoolle ominainen reunojen tapa käpertyä. Periaatteessa siistityt reunat saa pysymään paikoillaan nuppineulojen avulla, mutta itse päädyin lopulta laittamaan todella pienen tipan vesiliukoista liimaa kääntyvän reunan ja tukikankaan välille ja näin ei reunat päässyt karkuun ennen paininjalan alle päätymistään. Lopulta liima lähtee pesussa pois ja toki paikkasin trikoon vasta kun liima oli kuivunut.

Kerro kommenttoihin, mitä sinä olet paikannut viimeksi koneella tai käsin?

Lopuksi

Muista käydä seuraamassa @pfaff_suomi ja @ominmitoin instagrammissa, jos haluat tietää, mitä puuhailemme päivittäin käsitöiden ja ompelun ympärillä.

6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *