Kapselivaatekaappi,  Rakas Päiväkirja!,  Tyyli ja muotitrendit

Nutturoita ja liituraitaa

Reading Time: 2 minutes

”Sillä on nuttura niin tiukalla, etteihän siihen uskalla koskea”: lausahti komeampi osapuoli puhelimessa siskolleen silloin, kun olimme vielä vain työkavereita yli kymmenen vuotta sitten. Nutturani on kuulemma löysentynyt vuosien saatossa mutta edelleen osaan halutessani tiukkapipoilla, joten liituraita vain viimeistelee imagoni tai jotain.

Liituraidasta ja gangstereista

Liituraita (engl. pinestripe)

Liituraitaa klassisempaa pukukuosia saa hakemalla hakea, kenties harmaa (ns. sharkskin). Liituraidan historia näyttäisi olevan siinä mielessä mielenkiintoinen, että syntytarinoita on ainakin kaksi erilaista. Yhteistä tarinoille on se, että tiettävästi liituraita näki päivänvalon ensi kertaa 1800-luvun Isossa-Britanniassa. Ensimmäisen tarinan mukaan kuninkaan pankkiirit pukeutuivat liituraitaan, ja jokaisella pankilla oli oma raitakuosinsa sekä värityksensä. Toisen kertomuksen mukaan raidat lainattiin purjehduslaivojen merimiesten työasuista.

Ensimmäiset liituraitapuvut tulivat myyntiin 1920-luvulla ja 30-luvulla elokuvien gangsterit pukeutuivat liituraitaan.  Elokuvaurasta huolimatta liituraita palveli pitkään osana englantilaisen eliitin pukeutumista, muun muassa Winston Churchillin yhdisti liituraidan  40-luvullla sireenipukuunsa (engl. air raid/siren suit). Toisen maailmansodan aikainen sireenipuku oli aikansa unisex jumpsuit, joka lainasi muotokielensä tehdastyöläisen työhaalarista. 1980-luvulla liituraita oli new yorkilaisten pankkiireiden ja lakimiesten työhaarniska (engl. power suit).

Vahvat mielleyhtymät sekä gangstereihin että talouskriisin kurimuksessa piehtaroiviin pankkiireihin saivat

Viininpunaisena
Silkkihuivi: Silkbel

ihmiset välttelemään liituraitaa. Liituraidalle jäi aikaa levähtää ja kerätä voimia uuteen tulemiseen, kenties. Uuden tulemisen myötä liituraita voi olla myös  sinistä raitaa mustassa kankaassa tai valkoista viininpunaisessa. Puvun asemasta liituraitakuosi voi palvella myös mekossa ja paidassa. Itseltänikin löytyy viininpunaisesta liituraidasta itse väkerretty pusero, viimeinen ompelus ennen itse piirrettyjä kaavoja ?.

Jotakin sinisestä

Gangstereihinkin liitetystä liituraidasta löytyi särmää, mutta poliisin univormun herra Sinisestä ei voi sanoa samaa. Parhaimmillaan Sinistä kuvataan täydelliseksi nutturan kaveriksi

  • rauhalliseksi 
  • luotettavaksi 
  • vakaaksi
  • uskolliseksi 
  • rehelliseksi 
  • viralliseksi. 

Toisaalta Sinistä on haukuttu

  • ikäväksi
  • pitkäveteiseksi
  • yllätyksettömäksi
  • konservatiiviseksi.

Työelämässä tummansinistä suositaan, koska se antaa kantavastaan järkevän, arvovaltaisen ja tilanteen tasalla olevan kuvan.  Hillityn imagonsa vuoksi liituratainen jakkupuku soveltuu erittäin hyvin silloin, kun on tarve sulautua pukumiesten joukkoon.

Jakun tukemiseen ja ompeluun palataankin ensi viikolla.

Heidi

P.S. Leikkuupöydän projekteista prinssin PAW Patrol valmistui ja tuli kuvatuksi  KLIK, marraskuun pikkumustan ruutuinen koeversio odottaa kuvausta ja komeamman osapuolen kauluspaita leikkuuta.

P.S.S. Leikkuupöydän kuulumiset löytyvät Facebookista KLIK, josta tykkäämällä saat blogipäivitykset uutisvirtaasi.

Lähteet

Berluti. (2017). What is the origin of pinstripes?. [online] Available at: http://www.berluti.com/en/articles/what-is-the-origin-of-pinstripes#.WHq04YiLTnA [Accessed 14 Jan. 2017].

Blanco, J. (2015). Clothing and fashion. American fashion from head to toe. 4 vols. 1st ed. Santa Barbara: ABC-CLIO, Inc.

Faux, S. and Latvala, P. (2000). Tyylikäs nainen. 1st ed. Helsinki: WSOY.

Henderson, V., Henshaw, P. and Lustig, E. (2006). Oikeat värit – varma tyyli. 1st ed. Hämeenlinna: Karisto.

Kivilahti, J. and Kivilahti, R. (1994). Oma tyyli ommellen. 1st ed. [Helsinki]: Gummerus.

Ilta-Sanomat. (2017). Luulitko, että liituraita kuuluu vain viralliseen pukeutumiseen? Katso 10+1 rentoa ideaa. [online] Available at: http://www.iltasanomat.fi/mystyle/art-2000001171397.html [Accessed 15 Jan. 2017].

Raatalistudio BQ – Helsinki – Tampere. (2017). Milloin liituraitapuku on oikea valinta?. [online] Available at: http://www.raatalistudio.fi/blogi/milloin-liituraitapuku-on-oikea-valinta [Accessed 15 Jan. 2017].

S.p.A., V. (2017). Essential suits in the wardrobe | Page 1 | The style. [online] Vitalebarberiscanonico.com. Available at: http://www.vitalebarberiscanonico.com/the-style/must-have/page-1 [Accessed 14 Jan. 2017].

Spillane, M. and Lohman, H. (1992). Jokanaisen väri- ja tyyliopas. 1st ed. Porvoo: WSOY.

Woodall, T., Constantine, S. and Manninen, S. (2005). Tyyliä vai ei. 1st ed. Helsingissä: Otava.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *