Rakas Päiväkirja!,  Vaikuttajamarkkinointi

Piti pääsiäinen, Siitinselkä ja neuloosi

Reading Time: 2 minutes
Kaupallisessa yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.
 

Oli taas sellainen, piti pääsiäinen. Piti kirjoittaa diplomityötä, mutta koneen virtapiuha lakkasi lataamasta. Piti muuten suunnata ensimmäiselle lenkille, mutta toista viikkoa vanha flunssan poikanen suositteli sisätiloissa pysymistä. Ois kait pitänyt olla vaaka-asennossa mutta en kyennyt.

 
En tiedä, onko muilla käsityöimmeisillä ongelmia, kun pitäisi vain makoilla. Järki toki sanoi sen verran, että ompelun voin unohtaa, sillä tahmeat aivoni eivät juokse. Ei onnistu nyt “kymmenesosa puolikkaasta rinnanympäryksestä” tai muutkaan murtolaskut, joten jätin näytön valmistelun tulevaisuuteen.
 

Siitinselkä


Hetken  herkuttelin lukemalla savolaisista, saamelaisista ja Siitinselästä. Sanaiset kansiot* johdatteli flunssaisen suomen kielen syntyhistorian saloihin ja sattumuksiin. On se vaan hienoa, kuinka metsäläiskansan suomen kieli on löytänyt tiensä yhdeksi Euroopan unionin viralliseksi kieleksi. 
 
Itsestään selvää ei myöskään aikanaan ole ollut se, että opinnäytteet saisi kirjoittaa suomeksi – latina ja ruotsi pistivät kovin kampoihin. Näin bloggaajallekin kirja oli virkistävä muistutus siitä, että oma kieli on tärkeä, ja että kaikilla ei ole mahdollista kirjoittaa omalla kielellä syystä tai toisesta. Kirjassa todettiin, että kuudesta tuhannesta kielestä vain satakunta on päässyt viralliseen asemaan. Oli sen verran mielenkiintoinen opus, että lukiota käyvä lapsenikin “pääsevät” sen lukemaan.
 

Neuloosi


Hyväkin kirja loppuu aikanaan. Ja sitten se iski neuloosi. Kaivelin kätköistäni puolivalmiin terapiatoppini ja antauduin puikkojen vietäväksi. Ihan putkeen ei mennyt tämäkään projekti, sillä onnistuin hävittämään alkuperäisen ohjeen pitsineuleeseen. 
 
Netin ihmeellisestä maailmasta etsin korvaavan mallin tai jotain sinnepäin. Erikoistahan tässä topissa on se, että samalla testailin kaavantekijän taitojani, kun ihan omille mitoille täsmäsin. Äkkiseltään tuntuisi päällä pysyvän. Sovituskuvia sitten ajan kanssa, kun rouvan ja flunssan poikasen tiet ovat eronneet.
 
Ensimmäinen neuloosi tuotos omilla mitoilla
 
* Eloranta, V. & Leino, J. (2017) Sanaiset kansiot – suomen kielen vaietut vaiheet. Gaudeamus (arvostelukappale)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *