Rakas Päiväkirja!

Terveisiä Italiasta

Reading Time: 2 minutes


Olen lomaillut ja kuvaillut kuluneen viikon Amalfin rannikolla Positanossa. Vaikka tässä nyt lomalla ollaan, niin ei koira karvoistaan pääse. Kuvaamisen ohessa kävin tutustumassa Positanon johtavaan pellavavaatevalmistajaan Mastro Modaan. 

Neljän veljeksen 80-luvulla perustamalla Mastro Modalla on ompelimon lisäksi oma liike Positanossa. Tuotemerkkiä viedään ympäri maailmaa muun muassa Uruguaihin ja Amerikkaan. Pääsosin tuotteiden myynti tapahtuu alan messuilla, esimerkiksi Pariisissa, joissa kauppojen sisäänostajat tekevät hankintojaan. 


Maestro itse


Muotia PositanostaMastro kesä ’17

Itse Mastro Modan kuvaa tyyliään nuorekkaaksi, innovatiiviseksi ja elegantiksi. Toisaalta tyyliä voi kuvailla myös hipahtavaksi ranta -ja kesätyyliksi. Mielestäni kauneimmissa malleissa kangas oli leikattu vinoon, jolloin pellava laskeutui kauniista eikä pönöttänyt.

We decided to create a fashion that knows how to express the Mediterranean philosophy, its colors, and its incredible beauties, remaining always open to all those that can be the new tendencies of the capricious fashion.

Naiselle valmistetaan pitkälti A-linjaisia yhden koon mekkoja. Tuotannossa on myös kauluspaitoja miehille sekä mekkoja lapsille. Pääosin materiaalina on pellava tai puuvilla-viskoosi-pellava -sekoite. Puuvillan ja viskoosin sekoittaminen pellavaan tasapainottaa pellavan ”huonoja” ominaisuuksia, kuten rypistyvyyttä. Kankaat pestään 60-90 -asteessa ennen leikkuuta, joten vaatteet eivät kutistu enää kotipesussa.

Mastro Moda PositanoKäsityönä


Kaavoitus, leikkuu ja ompelu tehdään käsityönäMielestäni mielenkiintoiseksi positanolaisen ompelimon tekee se, että  vaatteet ommellaan paikallisten voimin. Vakituisesti Mastro Moda työllistää viisitoista. Vakituisten lisäksi tuotemerkin valmistamiseen osallistuvat paikalliset rouvat, jotka ompelevat tuotteita kotonaan talvisin. Seuraavan kesän vaatteiden valmistus aloitetaan kesäkuussa.

Ammattilaisen silmin katsottuna ompelujälki oli hyvää. Ompeleet olivat suorassa, langanpätkiä ei näkynyt ja helmojen päärmeet eivät kiertäneet. Harmillista kyllä  usein helmoista oli jätetty näkyviin saumurilla huoliteltu ns. raakareuna. Saumurihuolittelulla on aikansa ja paikkansa, mutta ei mielestäni pellavamekon helmassa.

Huikeat on näkymät ompelimostaLeikkuupöydällä


Ensi viikolla palataan arkeen kaavoitellaan näyttöä ja ommellaan trikoota.


Lähteet:

Mastro Moda Positano. (2017). Homepage Mastro Moda – Mastro Moda Positano the real Positano fashion. [online] Available at: http://www.mastromoda.it/en/ [Accessed 30 Apr. 2017].


Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä KLIK,  saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *