Tyyli ja muotitrendit

Miesten paitaa naistenpäivänä

Reading Time: 2 minutes

Tiedättekö, mitä yhteistä on naistenpäivällä ja paidalla tai milloin vietetään miestenpäivää? Minä, en ole ollut niin nuuka näiden erityispäivien suhteen ja olen usein ne luokitellut kaupalliseksi ”hapatukseksi”. Yllätys olikin aikamoinen, kun postauksen kirjoittamisen myötä vilkaisin, että mistä löytyvät naistenpäivän juuret. Kuinka ajankohtainen onkaan naistenpäivä myös nykyään ihan alkuperäisessä merkityksessään?

Naistenpäivä ja paidat

Ensimmäistä naistenpäivää vietettiin jo yli sata vuotta sitten  Yhdysvalloissa. 1909 Amerikan sosialistipuolue asetti naistenpäivän new yorkilaisten vaatetyöläisten lakon muistopäivän kunniaksi. Työläisten lakko oli ollut vuotta aikaisemmin, jolloin New Yorkin hikipajoissa työskennelleet naiset protestoivat muun muassa huonoa palkkaa ja 65-tunnin työviikkoja vastaan.

New Yorkin hikipajoissa työskennelleet juutalaiset ja italialaiset maahanmuuttajat käyttivät usein omia työvälineitään, kuten neuloja, lankoja, veitsiä, silitysrautoja ja satunnaisesti myös ompelukoneita. Usein hikipajojen ovet oli lukittuina ja vessassa käyntikin oli luvanvaraista. Jotenkin tuntuu, että ongelmat ovat vaateteollisuudessa pitkälti samoja kuin sata vuotta sitten vain manner on vaihtunut.  
No, mites ne paidat tähän liittyvät. Tiettävästi tämä muistopäivän saanut lakko alkoi juuri paitatehtaassa (engl. shirtwaist factory).

Miestenpaita

Miesten paita takaa
En tiedä, ovatko muut miehet ja lapset sen huomanneet, mutta meillä ompelijattarilla on tapana asettaa erilaisia ompeluprojekteja myös lähipiirin harteille. Minä ainakin kiusasin vuosikausia ompelemalla lapsille vaatteet itse. Pojat tuossa katsoivat eräänä päivänä päiväkodissa otettuja kuviaan ja totesivat, että kaikilla muilla on merkkivaatteet paitsi heillä. Jotenkin tuntui siltä, että edellinen kommentti ei ollut aivan vilpitön kehu äidin työpanoksesta ?.
Nyt, kun pojat ovat kohta aikuisia, ja  he ovat niin olen äidin ompelukoneen ulottumattomissa, oli aika katsella uusia harteita. Ei liene yllätys, että näköpiiriin sattuneet hartiat kuuluivat komeammalle osapuolelle. Patistin miehen peilin eteen ja mittailin kriittiset mitat. Kaavoitin miestenpaidan, ompelin ensin koeversion (sain itselleni työtakin) mutta korjattu versio italialaisesta kankaasta pääsi jo käyttöönkin. 

Kaulus

Tasku

Kalvosin (tosin on hieman nafti)

Opin muuten, että kansainvälistä miestenpäivää vietetään 19.11. Marraskuussa on sitten  minun vuoroni juhlistaa komeampaa osapuolta kukkien kera.

Naistenpäivän kunniaksi


Leikkuupöydällä

Odottaa suklaanruskea irtovuorinen villakangastakki ompelua ja miehen liivi viimeistelyä.
Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi.

Lähteet:

Sachar, H. and Sachar, H. (2017). The ILGWU Strike of 1909. [online] My Jewish Learning. Available at: http://www.myjewishlearning.com/article/the-international-ladies-garment-workers-union-strike/ [Accessed 8 Mar. 2017].

Womenwatch.unwomen.org. (2017). International Women’s Day History | UN Women Watch. [online] Available at: http://womenwatch.unwomen.org/international-womens-day-history [Accessed 8 Mar. 2017].

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *