Aikuisopiskelu työn ohessa,  Rakas Päiväkirja!,  väitöskirjatutkija,  valokuvaus

Vastuullisuustieto muoti- ja tekstiiliteollisuudessa väitöskirjatutkijan viikko: Viikon kohokohdat ja kommellukset

Reading Time: 4 minutes

Rakas päiväkirja! Siis olisi jo pitänyt arvata, että tässä käy näin! Tälle viikolle sattui niin monta kommellusta ja suuria tunteita, että kaatunut nettisivu liitännäisen päivityksen jälkeen ja se, ettei pääse sitä palveluntarjoajan hallintapaneelista korjaamaan, kohotuttaa enää vain kulmakarvoja lauantai-aamuna matkalla Turusta Joensuuhun. Joten se, mitä hyvää yritin etsiä tästä VR:n tarjoamasta menetetystä lauantaipäivästä (kts. edellinen postaus) meni harakoille, siis epäonnistui sekin.

Ajattelin siis, että kirjoitan tämän blogipostauksen valmiiksi, ettei huomenna tarvitse käyttää sitä ainutta yhteistä vapaapäivää kirjoittamiseen. No, päätin sitten kirjoittaa ensin wordille koko tarinan ja toivoa, että maanantaiaamuna asia on korjaantunut. Blogin metriikoihinhan tämä tekee sitten kyllä aikamoisen loven viikonlopun aikana.

Maanantaina mahanpohjassani väreili jännitys, kun matkustin Turusta Tampereelle ja kaadoin kahvit syliini junassa, kun tein töitä. Olin siis matkalla pitämään ensimmäisen esitykseni tohtoriseminaariin tutkimusaiheestani, joka on vastuullisuustieto muoti- ja tekstiiliteollisuudessa.

Tosiaan tälle viikolle on mahtunut kaikki perustunteet, joten lähdetään ihan alusta. Maanantaina mahanpohjassani väreili jännitys, kun matkustin Turusta Tampereelle ja kaadoin kahvit syliini junassa, kun tein töitä. Olin siis matkalla pitämään ensimmäisen esitykseni tohtoriseminaariin tutkimusaiheestani, joka on vastuullisuustieto muoti- ja tekstiiliteollisuudessa. Siellä pelillistämisen ja tekoälyaiheisten aiheiden keskellä olin hieman outo saareke. Parasta toki oli, että kaikki seminaarilaiset olivat hyvinkin kiinnostuneita toistensa aiheista, joten ei ollut mitenkään yksinäinen olo ja vastuullisuushan on nyt kaikkien huulilla ja kaikilla on siitä yleensä mielipide, joskus hyvinkin vahva. Samalla reissulla hankin uuden Pentaxin vintagelinsin digitaaliseen järkkäriini laatulassia pienellä rahalla, joskin joutuu manuaalisesti tarkentamaan, mutta sekään ei nykykameroissa ole ongelma.

Viikon abstraktiharjoitus vanhalla Helioksella ja loittorenkailla

Anekdootti: Patagonian puumat

Tähän voisin anekdoottina heittää, että ei taida Suomessa olla ihmistä, joka ei minulle kertoisi, että tiedäthän sen Patagonian, kun ne ovat olleet vastuullisuuden eturintamassa vuosikausia. Tiedänkö, kävi tuossa taannoin niin, että sunnuntaisena aamuna oli televisio auki ja kuuntelin tuvan toisessa päässä ohjelmaa puolihuolimattomasti, kun ohjelman kertoja puhui kuinka puumat ovat Patagoniassa. Rupesin siinä sitten ääneen pohtimaan, että onpas outoa, että Puma ja Patagonia tekevät yhteistyötä, kotiväki oli ansaitusti hieman ihmeissään. Hetki meni minultakin, kun ihmettelin kummastusta, kunnes tajusin, että puumat ovat eläimiä, jotka elävät Patagoniassa. Taitaa sillä kuuluisalla kontekstilla olla väliä tässäkin asiassa.

Lehtorin arkea ja tähtikuvioita Tuorlassa

Tiistaina olikin ihan lehtori perustyötä ja loppuviikon luentojen valmistelua, yömyöhään saakka ihan suunnitellusti. Keskiviikkona pääsin käymään Tuorlassa, ja ohjelmassa olleella väliajalla pääsin tutustumaan observatorioon ja sain aivan mahtavan luennon tähtikuvioista. Tuorlaan on avautumassa myös Vaisala-museo, joten tuokin paikka on selkeästi suositeltava matkakohde, jos aihe kiinnostaa ja olet matkalla Turkuun. Tuorlaan pääsee Turusta myös bussilla Puutorilta, jossei ole omilla autoilla liikenteessä. Itse pääsin kollegan kyydissä.

Taivaan tähtikuvioita Tuorlan observatoriosta ja kuva on otettu kännykällä.
Tämäkin kuva Tuorlasta on Helios-juttuja.
Kuvasta on poistettu takana näkynyt auto generatiivisella tekoälyllä.

Hieman oli turhautumista ilmassa, kun tajusin, että joudun päivittämään perjantaille juuri valmistelemani aineistoni lennosta, jotta eivät puheeni mene toisen kurssin kanssa päällekkäin. Tosin oli hyvä, että tämä tuli puheeksi, sillä mielelläni tarjoan opiskelijoille sen toisen näkökulman samaan asiaan. Lopulta torstain iltatunteina ratkaisin asian niin, että perjantaina pitäessäni luentoja innovaatioista ja varsinkin niiden eliniästä hyödynsin osaamistani muotitrendeistä ja niiden muuttumisesta aikojen saatossa.

Ihan samalla lailla muoti- ja tekstiiliteollisuudessa tehdään innovaatioita kuin robotiikassakin. Lisäksi nuo muotitietoiset edelläkävijät olettavat esimerkiksi samantyyppisiä materiaaleja ja struktuureita varsinkin muissa kulutustavaroissa (suullinen tiedoksianto Jätyri, 2016). Samalla rohkaisin näitä meidän insinööriopiskelijoitamme pohtimaan, että olisiko heidän taidoillensa käyttöä tuossakin teollisuudenalassa? Jotenkin on sellainen mutu-tuntuma, että automaatio-, ohjelmointi- ja digitaalisen markkinoinnin taidoille olisi tarvetta.

Mikä parasta, tällä sunnuntaina sain nukkua pitkään ja postaus oli kirjoitettu valmiiksi! Kävimme sitten kotiseutumatkalla Ilomantsissa Parppeinvaaralla, katsomassa miten syksy edistyy.

Tämä on kuvattu uudella vintagelinssillä, joka on Pentaxin 200 mm f4. Kuvasta on poistettu generatiivisella tekoälyllä pistoaitaa, joka tunki kuvaan hieman joka kulmasta.
Tämä on kuvattu uudella vintagelinssillä, joka on Pentaxin 200 mm f4. Kuvasta on poistettu generatiivisella tekoälyllä pistoaitaa, joka tunki kuvaan hieman joka kulmasta.
Kotiin kun päästiin päiväreissulta, niin sateen mukana oli syksy hiipinyt myös omalle pihalle. Kivasti tämä uusi linssi (n. 60 €) korostaa punaista väriä.

Muuten ompelurintamalla sain tehtyä kirjontakuvion 1915 virkkausohjeen mukaan testaukseen. Tavoitteena olisi paikata haaveissa olevan farkkuhameen reiät kauniisti, joten ajattelin, että ristipistokuvio voisi olla omiaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *