Helppo ja mehevä gluteeniton kahvikakku
Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. Joko sinä olet jutellut ChatGPT:n kanssa? Itse olen testaillut sitä viime vuoden lopulta lähtien ja nyt sitten kysäisin uudelta kaverilta: ”Kuinka kahvikakun tekeminen muistuttaa hyvää elämää kaikkine haasteineen?
Ja sain vastaukseksi tämän,
”1. Ainekset ja Valmistelu: Elämässä meillä on erilaisia ”aineksia”, kuten haasteita, päätöksiä ja mahdollisuuksia. Samalla tavalla kuin kahvikakun ainekset, meidän on valmisteltava itsemme ja ympäristömme ennen seuraavaa vaihetta.
2. Sekoittaminen ja Käsittely: Kuten taikinaa sekoitetaan varovasti, meidän on käsiteltävä elämän tapahtumia harkiten ja huolellisesti. Jokainen liike voi vaikuttaa lopputulokseen, ja samoin jokainen päätös voi vaikuttaa kohtaloomme.
3. Uuniin Asettaminen: Kun taikina on valmis, se asetetaan uuniin. Elämässä kohtaamme usein ”uuneja” tai haasteita, jotka testaavat kestävyyttämme ja taitojamme. Ne voivat vaatia kärsivällisyyttä ja sitkeyttä, kuten odotamme kahvikakun kypsymistä.
4. Herkullinen Palkinto: Lopulta, kun kakku on valmis, meillä on herkullinen palkinto. Elämä voi tarjota meille ilon hetkiä, onnistumisia ja muistoja, jotka ovat kuin kahvikakun syömistä – makeita ja tyydyttäviä.” (ChatGPT, 2023.)
Onhan tuo hieman jäykkä, mutta itse jotenkin tykkään tuosta analogiasta.
Mehevä, gluteeniton banaanikahvikakku
Jo vuodesta 2008 on meillä etsitty sitä täydellistä gluteenitonta kahvikakkureseptiä ja eräänä kauniina syksyisenä mökkiviikonloppuna sen sitten lopulta löysimme. Loppupelissä ratkaisu oli varsin yksinkertainen; jätin pois kuivuutta aiheuttavan fariinisokerin, ja korvasin sen osittain tummalla siirapilla ja normaalilla sokerilla sekä paremmin omaan suuhun sopivilla mausteilla. Välistä pitää vain näköjään luottaa intuitioon ja uskaltaa edetä sen mukaan, vaikka olisihan siitä toki voinut tulla myös likilaskuinenkin harjoitus.
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 150 g Alentajaa
- 1 dl tummaa siirappia
- 2 dl kermaviiliä
- 2 banaania soseutettuna
- 4 dl tummia gluteenittomia vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodaa
- 2 rkl oikeaa kaakaojauhetta
- 2 tl piparkkumaustetta
- 2 tl kanelia
- ½ til neilikka
Vaahdota muna ja sokeri, lisää margariini, mausteet, kermaviili ja banaani sekä lopuksi loput kuiva-aineet jauhoihin sekoitettuna.
Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, käännä lämpö pois ja anna kakun paistua vielä 10 minuuttia. Lopuksi muista säikäyttää kakku kylmällä kääreellä kakkuvuoan ympärillä ja anna kakun vetäytyä puolisen tuntia ennen vuoan nostamista ja ensimmäisten palojen leikkaamista. Jos olet voidellut vuoan hyvin, kakun pitäisi irrota helposti.
Lähteet
Resepti on muokattu Aura Liimataisen (2001) Parasta kotiruokaa kirjan banaanikakkuohjeesta. Tuota kirjaa ei näytä löytyvän enää uutena myynnistä, joten jos haluat pomminvarman keittokirjan niin metsästä kirjaa, vaikka *Finlandia-kirjalta.
6 Comments
Petra
Kiva kun jaat reseptin! En edes muista koska olisin viimeksi kahvikakun tehnyt. Tiikerikakku oli joskus mun bravuuri. ChatGtp ei ole mun kaveri, mutta mieheni sitä käyttää sitten munkin puolesta 😀 Tuohan oli ihan pätevä vertaus elämästä ja kahvikakuista 🙂
admin
Kiitos Petra, piti itsellekin kirjoittaa tämä resepti muistiin, ja tämä oli kenties se luontevin paikka.
Sonja
Kakku kuulostaa herkulliselta! Täytyykin tehdä pitkästä aikaa kahvikakku! ????
admin
Joo, tämä on ehkä ihan paras vieraanvaraisia, sillä toimii hyvin myös pakastettuna.
Melissa Laitakari
Itse en ole aikoihin ollut kyökissä tekemässä yhtään mitään. On mahtavaa, että gluteenitonta vaihtoehtoa löytyy nykyään enemmän ja enemmän, sekä ne myös maistuu hyvältä.
admin
Joo kyllä noita nykyään löytyy jo oikein hyvin, välillä meinaa tuotta ongelmaa, kun pitää olla myös laktoositon lisäksi.