Close-up of a caucasian adult woman reading a book and working on a document indoors.
Käsinompelu,  Ompelutekniikka,  Vaikuttajamarkkinointi

7+ ammattilaisen parasta kaava- ja ompelukirjavinkkiä DIY intoilijalle osa 2/2

Reading Time: 3 minutes

Sarjan esimmäisen osan pääset lukemaan tästä.

Tämä julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit on merkitty *-merkillä. Tämä on ehkä kaikkein paras tapa aloittaa aamut viikonloppuisin, sillä rakastan lukemista ja käsityöideoiden etsimistä ompelun käsikirjoista, jos voisin tekisin sitä jokaisena aamuna. Silloin, kun ole kotona Itä-Suomessa on sänkyni ympärillä aina vinopino kaava- ja ompelukirjoja. Käytännössä nämä käsityökirjat ovat vähän sellaisia sala- ja vararakkaita, jotka meinaavat vallata parisängyn salakavalasti. Totesimme, tässä eräänä iltana kotona, että vuosien saatossa on komeampi osapuoli oppinut enemmän Keathin näkemyksiä trikoon ompelusta kun minä auton laakereista, ja puolisoni käyttää ihan yhtä paljon aikaa autojen rassaamiseen kuin minä Singerin silittelyyn.

Pohdintaa ompelukirjoista

Kun olen opiskellut ompelua eri opinahjoissa ympäri Suomea, niin usein olen kuullut, kun olen kirjojen perään kysellyt, että ”ei tätä kyllä kirjoista opita”. Käytännössä opetus perustuu tekemällä oppimiseen ja opettajan ohjeiden seuraamiseen, ja tunneilta saa mukaansa sitten muutaman monistenipun.  Usein tekemällä oppiminen on paras ratkaisu. Ongelmaksi muodostuvatkin ne hetket, kun illalla tuhraa yksinään silmät sikkuralla, ja opettaja ei ole olan takana neuvomassa. Myönnettäköön, että toki osana tätä ongelmaa on se, että suomenkielisiä ompeluoppikirjoja ei enää paineta, ja jäljellä olevista uudemmista käytetyistä tekniikkakirjoista taistellaan melkein ”verissä päin”, kun uusia ei saa mistään.

Täytyy muuten todeta, että yksi parhaista ompeluopettajistani, vinkkasi hieman ennen eläkkeelle jäämistään, että laadullisesti pukuompeluoppikirjojen kulta-aika oli 50-luvun kieppeillä. Joten valmistumiseni jälkeen keskityin etsimään antikvariaateista ammatillisia pukuompeluoppikirjoja ja löysin mielestäni parhaan ompelukirjan ompelumatkaani sulostuttamaan.

Paula Maisniemi: Pukuompeluoppi

Sydämeni sykähtää aina, kun saan käsiini alkuperäisiä käsityökirjoja antikvariaateista. Monessa näistä vanhemmista kirjoista kuvat ja tekstit osaavat avata hankalimmatkin kohdat perustekniikoista niin, että niiden opiskelu ja opettaminen eteenpäin onnistuu vähintäänkin vaivattomasti.

Kirja on vuodelta 1949 ja varsinainen herkku luettavaksi. Kirjasta löytyy 551 käsin tehtyä piirrosta ja kuvaa. Kirja on aikanaan ollut Kauppa- ja Teollisuusministeriön Ammattikasvatusosaston tarkastama ja hyväksymä oppikirja, joten hyvin alkuperäisillä vintageompelun lähteille tällä pääsee hyvinkin. Oman kopioni kävin ostamassa *Finlandiakirjalta, joten kannattaa kurkistaa tuonne aina välistä jos myyntiin olisi tullut lisäkappaleita.

Ompelukirjassa pohditaan pukeutumista eri tilanteissa (aamupäivä- ja iltapäiväasut), mittanottoa, valmiin kaavan muuttamista omille mitoille, sovittamista jne. Ehdottomasti parasta kirjanantia ovat käsinompeluohjeet, erilaiset saumarakenteet, pykäreunojen ompeluohjeet ja irtokaulusten kiinnittämisohjeet. Usein käyn tästä kirjasta itselleni hakemassa käsityöidean poikasen, jonka sitten muokkaan nykypäivään sopivaksi tarvittaessa ja sujautan sen sitten osaksi blogitekstiäni sinun iloksesi.

Book and paper on a table, with a person reading a document in bed.

Claire Shaeffer: *Sewing for the apparel industry

Kun sitten jatkoin opintojani mallimestariksi ja sain usein opettajalta, kommenttia, että kun minulle ei ole kokemusta teollisuustyöstä, niin en voi tietää teollisuuden työtapoja. Onneksi aikani netin syövereissä pyörittyäni sattui silmääni tämä englanninkielinen opus teollisuuden työtavoista, kotiutin sen omaan kirjahyllyyni. Tämä kirja on sitten se kirja, jota kuljetan myös mukana Joensuun Seutuopiston tunneilla, siltä varalta, että pitää varmistaa, mikä soveltuvin työtapa mihinkin kohtaan. Kirja on englanniksi,  lähtee ihan alkeista sekä jaksaa vielä usein selittää, miksi mikäkin tehdään.

Muut erinäiset antikvariaattien herkut

Stack of books on a bed, with a person reading a textbook indoors.

Näitä on useita ja yksi rakkaimmista on  yli sata vuotta vanha, josta vastoittain kopioin yhdelle äidille kangasnuken kaavat  ja vaatteiden kaavoittamisen ohjeet.  Näin äidin nuori neiti pääsi opiskelemaan vaatteiden kaavoittamista tekemistä itselleen sopivan kokoisin kaavoin Eeva Haavisto, Tyttöjen käsityöt

Woman giving a book as a gift for education and reading.
Eeva Haavisto, Tyttöjen käsityöt
WSOY 1945

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *