Hyvinvointia hakemassa
Tarjosi elämä tuossa pientä draamankaarta, joten ompelevana insinöörinä järjestelin sitten ajatuksiani viikonloppuna neulomalla. Jälleen kerran totesin, että ihmeellinen on neulomisen voima. Harmistus väheni silmukka silmukalta ja mieli antoi anteeksi, kun sen aika koitti. Kaikki on nyt hyvin.
Terapiatoppia neulomassa * |
Käsityöterapiaa
Hyvinvoinnin (hyggen) hakeminen käsitöistä ei ole oma keksintöni vaan ihan tunnustettu ilmiö. Käsitöiden tekemisen tiedetään lisäävän elämänhallinnan tunnetta, sillä tekijä saa tehdä päätökset itse. Mikä malli? Mikä väri? Mikä tekniikka? Millä aikataululla? Kenelle? Neulominen on kokonaisvaltaista toimintaa, jonka kautta on helppo etääntyä mieltä painavasta asiasta.
Kun luon ja lasken silmukoita tai vahdin kavennuksia ja lisäyksiä, on vaikea ajatella muuta. Mieli tasaantuu ja asiat asettuvat niille kuuluville paikoilleen. Tosin aina se ei toimi näin, mutta usein kuitenkin. Jos tuntuu, että olen väärässä, laske ensin 91:een, kavenna tasaisesti 70:een, lisää 80:een rinnan kohdalla ja vielä päätellessä topin yläreunaa tarkista, että silmukoita on ne tarvittavat 60. 😅
Kaavasta topiksi
Topissa tosin vaivasi sama tauti kuin muissakin vaatteissa, valmiilla ohjeella ei pötkitä pitkälle. Usein neuleistani tulee säkkejä, kun leveä lantio vaatii omansa ja vyötärölle ei kavennu tarpeeksi. Turhautuneena lopetin neulomisen muutamaksi vuodeksi, mutta nyt rohkaistuin kokeilemaan. Kaivelin halppis langan, puikot kaapin perältä ja vilkaisin vyötteestä mallia.
Piirsin ensin suoran t-paidan kaavan omien mittojen mukaan nollaväljyyksillä. Siirsin muotolaskosten vähennykset sivusaumoihin. Neuloin langasta mallitilkun, jonka pohjalta laskin tarvittavat silmukat (91) ja lisäsin yhden reunasilmukan puolelleen (= 93). Tarvittavat kavennukset ja lisäykset pähkäilin otsaluulla mallitilkun tiheyden perusteella ja peruskoulun matematiikalla.
T-paidan kaavasta silmukoiksi |
Aina neulomisen edessä vertasin neuletta kaavaan ja katselin, että muoto pysyy samana. Kirjasin tarvittavat kavennukset ja lisäykset kaavaan, jotta toisenkin kappaleen valmistaminen onnistuu samoin ohjein. Nyt on ensimmäinen kappale tehty ja toinenkin jo puolivälissä. Pitkä tauon jälkeen on tuo ”käsiala” vielä hakusessa, mutta mukavasti näyttäisi bukleelanka antavan anteeksi.
Leikkuupöydällä
Olen istuttanut kuusi kahden kappaleen hihaa suklaanruskeaan talvitakkiin (villakangas, vuori ja irtovuori). Ensi viikolla pitäisi valmistua, jos sika ei eväitä syö. Miesten liivin ompelua pakenen komeamman osapuolen kanssa Helsinkiin, tosin meillä on siellä luento.
Seuraavassa postauksessa
Lähteet
Sokl.uef.fi. (2017). Käsityö terapiana ja terapeuttisena toimintana. [online] Available at: http://sokl.uef.fi/verkkojulkaisut/monitiet/pollanen.htm [Accessed 22 Mar. 2017].
Wiking, M. (2017). HYGGE Hyvän elämän kirja. 1st ed.