Ompelutekniikka,  Vaikuttajamarkkinointi

Perustrikoopaidan ompeluohje ja Silmu t-paita kaava naiselle C38–C44 D-kuppi (ILMAINEN PDF-KAAVA) – OMIN MITOIN™

Reading Time: 4 minutes
Kaupallinen yhteistyö MeLoun kanssa. Kuva on julkaistu kuvaajan luvalla.

Vihdoin ja viimein olen siinä vaiheessa, että saan perustrikoopaidan ompeluohjeen ja kaavan julkaistua, jotenkin vain tämä syyskuu hujahti jonnekin. Jujuna tässä t-paidan ompeluohjeessa on pääntien huolittelu resorilla niin, että siitä muodostuu kaunis v-pääntie ilman ylimääräisiä kikkailuja. Näillä samoilla ohjeilla onnistut myös pitkähihaisen t-paidan ja yksinkertaisen trikoomekon ompelusta. Lasten Silmu-paidan ilmaisen PDF-kaavan olen julkaissut jo aikaisemmin ja löydät sen täältä.

Naisten t-paidan ompeluohje D-kuppikoolle.

Koot: C38, C40, C42 ja C44. 

Ilmaiseksi ladattavissa olevat kaavat on kaavoitettu 164 +/- 4 cm pituiselle, jonka lantion on neljä senttiä isompi kuin vyötärö ja rintaliivien kuppikoko D. Jos olet erityisen hoikka tai tukevarakenteinen, niin voit tilata minulta PDF-kaavat erillistä korvausta vastaan.

Omin mitoin™ – kaavoissa on jokainen koko omalla pdf-kaavalla ja kaavoissa on saumanvarat valmiina. Ohjeet kaavan tulostamiseen löydät täältä KLIK.

Oikean kaavakoon valinta aikuiselle

Mittaa itseltäsi rinnan ympärys rinnan korkeimmalta kohdalta (ohjeet perusmittojen ottamiseen) ja valitse sen perusteella oikea koko t-paidan kaavasta. Muistathan, että kaava valitaan aina mittanauhan perusteella, sillä meillä kaikilla mallimestareilla on omat mittataulukkomme.

Mittataulukko

Mittataulukko naisen Silmu-paitaan.

Materiaalit

Tämän t-paidan kaava on testattu MeLoun Jerseyllä (10 % elastaania ja 90 % puuvillaa), jonka neliöpaino on 230 g/m2. Kankaalla on myös Ökö-Tex Standard 100 -sertifiointi.

Laskennallinen kankaan menekki (laskelma sisältää noin 10 % kutistumavaran) naisten suurimpaan kokoon C44 on 105 cm kangasta, joka on 150 cm senttiä leveää. Samasta kankaan pituudesta saat siis myös pienimmät koot, hieman siitä jää yli, mutta eipähän mene tarkoille.

Lisäksi tervitset resoria pääntielle n. 5,5 cm, joka on vähintään 48 senttiä leveää.

Kuva on julkaistu kuvaajan luvalla.

 

Valmistelevat toimenpiteet

Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua). Käyttämäni MeLoun jersey kestää 40 asteen pesun normaalilla ohjelmalla. Pestyn kankaan voit silittää yhden pisteen silityksellä pesun jälkeen.

Kaavan kokoaminen (Ohjeet PDF-kaavan tulostamiseen ja kokoamiseen löydät täältä)

Käytettävän neulan valinta

Muistathan käyttää trikoon ompelemiseen pallokärkineulaa. Neulapaketissa voi lukea ballpoint, SES, jersey tai stretch. Itse käytin tämän vaatteen valmistamiseen neulaa nro. 80, jossa oli SES merkintä.

Leikkuusuunnitelma

Näin asettelin itse kaavat kankaalle eli seuraavasta kuvasta löydät leikkuusuunnitelman. Muistathan asettaa kaikki kaavat kankaalle samansuuntaisesti, sillä valmiiseen vaatteeseen voi tulla värivirheitä, jos kappaleet on leikattu eripäin. 

Perustrikoopaidan leikkuusuunnitelma
Leikkaaminen 

Jos käytät pelkästään ompelukonetta vaatteen ompeluun, katso vinkit trikoon ompelemiseen ompelukoneella täältä. Samassa postauksessa on myös ohjeita kaksoisneulan kanssa toimimiseen.

Huomasithan, että kaavassa on tarkoituksella erilevyiset saumanvarat, jotta saat ammattimaisemman tuloksen: pään- ja kädenteillä 0,635, olka- ja sivusaumat 1 cm ja helmassa sekä hihansuissa 2,54 cm.

Leikkaa myös muutaman 2–3 millin napsu (= hakki) kädenteiden ja hihojen saumanvaroihin kaavamerkintöjen mukaan, näin saat hihat pienimmällä tuskalla paikoilleen. Voi halutessasi, merkitä myös helman ja hihojen käänteiden paikat, toki tämä ei ole välttämätöntä, sillä voit aina tarkistaa kaavasta, että mikä se käännevara olikaan.

Leikkaa lisäksi 52 mm:n levyistä resorikaitaletta kokoon C38 (47 cm), C40 (47 cm), C42 (48 cm) ja kokoon C44 (48 cm).

Ompelujärjestys

Olen nyt tämän ompelujärjestyksen ajatellut niin, että saan tehtyä monta asiaa yhdellä istumalla ja lopputulos olisi kaikkein siistein.
1. Pääntien resorin ompelu v:n muotoiseksi renkaaksi (video v-pääntien resorin ompeluun)
 • Voit ommella myös O-pääntien, kun vähennet resorin pituudesta neljä senttiä.
 • Peruspääntien (O-pääntien) kuvallisen ompeluohjeen löydät lasten T-paidan ohjeesta  täältä.
2. Ommellaan olkasaumat sentin saumanvaroin eli saumurinneula on sentin päästä kankaan reunasta.
 • Jos haluat voit ommella takakappaleen pääntielle ja olkasaumoihin tukinauhan joko kantti- tai framilonnauhasta. Vinkit nauhan kiinnittämiseen olkasaumaan löydät täältä, samoilla ohjeilla onnistuu myös nauhan kiinnittäminen takakappaleen pääntielle.
3. Ommellaan hihat kiinni kädenteille 6 millin saumanvaroin. Saumurinneula on 6 millin päästä kankaan reunasta ja saumurin leikkurit leikkaavat noin millin.
 • Olkasaumojen saumanvarat kääntyvät etukappaleen puolelle.
4. Ommellaan hiha- ja sivusaumat sentin saumanvaroin.
 • Aloitetaan ompeleminen hihansuusta ja ommellaan koko matka paidan helmaan asti.
 • Kädentien saumanvarat kääntyvät hihaan päin.
 • Päätellään molemmat langan päät heti sekä hihansuussa että helmassa.
5. Resorin ompelu pääntielle 6 millin saumanvaroin eli ommellessa saumurinneula kulkee kuuden millin päästä reunasta.
 • Ensin asetetaan resori pääntielle niin, että v:n keskikohta on keskellä edessä. Sitten asetetaan nuppineulalla merkitty kohta keskelle taakse. Venytetään resori pääntien mittaiseksi ja kiinnitetään olkasauman kohtaan nuppineulalla. Muistathan, että olkasaumojen saumanvarat kääntyvät etukappaleen puolelle.
 • Paras tapa on merkitä resoriin pienet hakit olkasaumojen ja keskiedun kohtaan. Muista merkitä vastaavasti myös pieni hakki paidan keskietuun ja – takaan.
 • Sitten vain ommellessa kohdistat hakit ja huolehdit, että resorin huoliteltu reuna ja pääntien reuna ovat tasan. Kas näin resori asettuu oikeaan asentoonsa itsestään.
 • Jos yhtään epäilyttää niin harsi resori pääntielle n. 7 millin päähän reunasta ennen ompelua. Harsiminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin saumurilla kiinnitetyn resorin irrottaminen ja uudelleen ompelu.
 • Voit toki jättää nupineulat paikoilleen ompelua varten jos olet ihan varma, että saat saumurin pysähtymään niin, ettet riko leikkuuteriä ompelemalla neulaan. Tosin tätä vaihtoehtoa en itse suosittele, sillä saumurit ja nuppineulat eivät vain sovi yhteen.
6. Ommellaan 2,5 sentin taite sekä helmaan että hihoihin joko tasosaumurilla, kaksoisneulalla tai jollain muulla joustavalla ompeleella (vinkit täältä)
 • Peittarilla reuna ommellaan siten, että leikattu reuna jää nurjalle ompeleen sisään. Jos irtonaista reunaa jää milliä enempää, se tulee leikata varovasti saksilla pois.
 • Ompelukoneen kaksoisnaulalla ompeluohjeet löytyvät täältä.

Ladattavat PDF-kaavat

On ihanaa nähdä Omin mitoin -kaavoilla tekemäsi ompelukset, joten tägää ne #ominmitoin Instagrammissa.
Linkki ladattavaan Naisten Omin mitoin Silmu-paidan kaavoihin KLIK.
Ylhäällä olevia oppeja pääset testaamaan, myös Silmu lasten T-paidan ilmaisilla pdf-kaavoilla KLIK.


Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerro minulle, jos löydät ohjeesta ja/tai kaavasta virheen, jotta saan korjattua sen.

Kuva on julkaistu kuvaajan luvalla.

6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *