Näin syntyi Kaavoihin kangistumatta

Reading Time: 1 minute
Juha Metson Retrospektiiviä katsomassa.

Kaavoihin kangistumatta blogi keskittyy siihen, mitä tapahtuu, kun insinööri teollisuussaumurin konkurssihuutokaupasta osti ja sai kaupantekijäisiksi pari muutakin ompelukonetta.

Ompeleminen, vaatteiden valmistaminen ja käsityöt ovat kiehtoneet minua lapsuudesta lähtien, osasin neuloa ennen kuin lukea. Ensimmäiset ompeleet syntyivät poljettavan Singerin voimin 80-luvun alussa. Rakas harrastus unohtui yläasteella kuin myös alaan liittyvät haaveeni. Teini-ikäisenä aikani kului hevosten selässä ja ompelukonetta tarvitsin vain loimien korjaamiseen. Lisäksi muutaman mutkan kautta löysin itseni opiskelemasta tietoliikennetekniikan ja elektroniikan insinööriksi.

Yllätyksekseni huomasin odottavani yhden lapsen asemasta kaksosia viime vuosituhannen viimeisenä vuotena. Opiskelijaperheelle kahden esikoisen syntymä aiheutti vaatetuspulmaa ja kysyin äidiltäni, voiko ompelukone muuttaa Joensuusta Vaasaan. No, saihan se, ja niin vaatetin lapseni ensimmäiset seitsemän vuotta aina kalsareista ulkohaalareihin. Juuri tuossa lukioikäiset lapseni sanoivat, että oli se niin epäreilua, kun heillä oli aina äidin ompelemat vaatteet ? eikä tietoakaan merkkivaatteista.

Elämässä sattuu ja tapahtuu -osaston myötä jäin lähivanhemmaksi ja uppouduin vaativaan työhöni 2000-luvun lopussa ja jo pariin kertaan päivittynyt kotikonearsenaalini pölyttyi alakerrassa. Aina välistä tekohengittelin koneita ja ompelin itselleni satunnaisesti. Kun pituutta on kertynyt 173 cm ja lisäksi omaan synnyttäjän lantion, vyötärön, rinnat, pitkät sääret sekä venähtäneet kädet, niin ei valmiilla kaavoilla tehdyt vaatteet istuneet, puhumattakaan vaateliikkeiden tarjonnasta, kun mahtuu lantiolta, niin tippui vyötäröltä. Jotenkin sitä onnistui kuitenkin kartuttamaan vaatevarastonsa, kun en alasti kulkenut, mutta ajatus itselle tehdyistä ja istuvista vaatteista nakutteli takaraivossa.

Keväänä 2018 häämötti opintovapaan loppu ja ilmeni luontainen tarve ommella uusi työpuvusto ja kirjata ompelusopit muistiin ja näin syntyi Kaavoihin kangistumatta -blogi.