Ompelutekniikka

Kankaan pesu ennen ompelua

Miten kutistan kankaat ennen leikkaamista?


Pesenkö kaikki kankaat ennen leikkaamista? 

Tästä artikkelistä löydät kaiken, mitä olet halunnut tietää kankaan pesemisestä ja kutistamisesta ennen ompelua. Itse en pese kaikkia kankaita, pesen vain ne kankaat, jotka olen ajatellut vesipestäviin vaatteisiin. Eli en pese kankaita ennen leikkaamista, jotka on tarkoitettu kemiallisessa pesulassa pesetettäviin vaatteisiin, kuten juhlavaatteet, tuetut jakut, miesten puvut tai irtotakit ja verhoiluun tarkoitetut kankaat. Perinteisesti aitoa silkkiä ei ole kutistettua pesemällä tai muutenkaan. Lisäksi sametin pesemisessä on omat jipponsa, johon palaan myöhemmin.

Käytännössä pesen

  • trikoot ja resorit
  • colleget
  • merinovillat
  • jerseyt
  • puuvillat
  • pellavat
  • vain vesipestävät silkit 
    • huomaathan, että esim. dupionista lähtee kahiseva ääni pois vesipesussa, joten varovaisuus on paikallaan

 

Miksi kangas kannattaa esipestä?

 

Yleisin syy kankaan esipesemiseen on halu välttää vaatteen kutistuminen ensimmäisessä pesussa, eli saadaan ne hihat ja lahkeet pysymään samanpituisina kuin ennen pesua

Yleensä kutistuminen vaivaa luonnonkuituja ja muuntokuituja, tekokuidut kutistuvat puolestaan vähän tai eivät lainkaan. Kutistuma voi pahimmillaan olla yli kymmenen prosenttia, varsinkin kankaissa, joissa on yhdistetty useampaa luonnonkuitua, kuten viskoosi-villakankaassa (~ 11 %). Usein trikookankaissa kutistuminen on erilaista kankaan pituus- ja leveyssuunnassa, jolloin vaatteiden mittasuhteet voivat muuttuvat pesun jälkeen huomattavasti – saadaan niitä lyhyitä ja leveitä vaatteita.

Yksi vaihtoehto on yrittää kompensoida mahdollista kutistumaa leventämällä saumanvaroja, tai ompelemalla numeroa isompi koko vaatteesta. Mites se sitten menisikään? Pituussuuntaan saumanvaroiksi 2, 3, 4,… senttiä, jollain hihavakiolla, ja leveyteen laitetaan toisella vakiolla, 1, 2, 3,… Vinoihin saumoihin  lasketaan sitten hypotenuusa Pythagoraan lauseella tai jotain muuta.  Toiseksi olen kuullut väitettävän, että esipesu estää valmiiden vaatteiden saumojen kiertymisen. Itse olen sitä mieltä, että kankaan kutistamisellä on hyvin vähän tekemistä saumojen kiertämisen kanssa. Valmiin vaatteen saumat kiertävät, jos kaavoja ei ole aseteltu kankaalla langansuuntaisesti. 

Lisäksi esipesussa saan poistettua kankaassa mahdollisesti olevat kemikaalijäämät,  ylimääräisen värin, kangaspölyn ja muun lian. Värjättyjen kankaiden esipeseminen estää myös värien leviämisen ja sekoittumisen myöhemmin. Itse pidän siitä, että esipesun jälkeen näen kankaan laadun ja kelpoisuuden jatkokäsittelyyn. Ensimmäisessä pesussa nuhjuiseksi muuttuneeseen kankaaseen, kun ei kannata käyttää lukemattomia työtunteja, vaan se kannattaa käyttää esimerkiksi aluspaitaan, joka pysyy katseilta piilossa.

Paljonko 50 % puuvilla 50 % polyesteri Gingham seersucker – kangas
kutistui hoito-ohjeen mukaisessa 30 asteen pesussa ?
Puuvilla- polyesteri -kangas kutistui n. 2,5 % sekä leveys että pituussuuntaan.

 

Miten kankaat kannattaa pestä?

 

Kun pesen kankaita, noudatan kankaan valmistajan antamia pesuohjeita, parhaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Pesen kankaan aina samanvärisen pyykin seassa, näin olen välttynyt suurimmilta yllätyksiltä. Lisäksi säilytän mahdollisuuden reklamoida kankaan, kun olen seurannut annettuja hoito-ohjeita. Nyt kannattaa muistaa, että hyvä kangas ei nukkaannu ensimmäisessä hoito-ohjeen mukaisessa pesussa.

Nyt kuulen, kotiompelijoiden toteavan, että minä kyllä pesen kaikki kankaat 60 asteessa ja pistän vielä kuivausrumpuun, niin eipähän kutistu. Totta toinen puoli, kankaat eivät kyllä kutistu ensimmäisessä pesussa, mutta sitten ollaan samaan hengenvetoon ihmettelemässä, että on se kumma, etteivät vaatteet kestä käytössä ja värikin on ikävän harmaa.

Puuvillakangas ja 100 % puuvillatrikoo kestävät hyvinkin pesemisen 60 asteisessa vedessä ja ovat usein käsittelystä mielissään. Itse asiassa valkoinen tai luonnonvalkoinen puuvilla- ja pellavakangas kestävät kuumemmankin kyydin. Muistan, kun lapsuudessani mummo keitteli valkoiset puuvillalakanat puhtaiksi kiehuvassa saunan padassa yhdessä pellavapyyhkeiden kanssa, värilliset Marimekon Unikot pestiin 60 asteessa. Ylimääräinen painossa jäänyt väri huuhtoutui pois, eikä kiinnittynyt uudelleen kankaaseen. Ei silloin tarvittu värinkeräysliinoja.

Elastaania sisältävien (trikoo)kankaiden pesuohje

Valitettavasti mummon opit eivät auta trikoiden, ja kankaiden kanssa, joissa on mukana elastaania (Lycra, Spandex). Elastaani, kuin ei kestä korkeita lämpötiloja ja silitystä. Elastaania sisältävät kankaat eivät myöskään kaipaa rumpukuivausta, kemiallista pesua, huuhteluainetta tai luonnollista kuivaamista suorassa auringonvalossa, sillä silloin ne menettävät joustavuutensa elastaanikuitujen katkeilemisen vuoksi. Elastaania sisältävät kankaat tulee pestä korkeintaan 40 asteessa, ja osa digipainetuista elastaanitrikoista sietävät korkeintaan 30 asteen pesun.

Kaikista varotoimista huolimatta, jää vielä yksi luonnostaan ongelmallinen kangasryhmä. Digipainetut kankaat, joissa on valkoisella pohjalla mustia kuvioita, näillä kankailla on tapana näyttää nuhjuisilta heti ensimmäisen pesun jälkeen. Syynä on se, että pohjavärin kuidut eivät ole digipainatuksen aikana värjääntyneet läpeensä, ja kuidun päät pyrkivät nousemaan pintaan painatuksen läpi. Itse yritän välttää viimeiseen asti näitä kankaita ja valita mustan pohjaväriksi joko harmaata tai sinistä.

Toki, jokainen saa tehdä tavallaan. Tuikata kankaat 60 asteeseen ja kuivausrumpuun, varsinkin jos käyttövaatteita meinaa jatkuvasti tässä lämpötilassa pestä, samalla tulee varmistaneeksi itselleen mahdollisuuden ommella uutta. Kun itse haluan, pestä vaatteen 60 asteessa ja kuivata kuivausrummussa, valitsen silloin ilman elastaania olevan trikoon. Olen kyllä Outin  kanssa samaa mieltä siitä, että muissa kuin urheilutrikoissa elastaani on turha. 

Pesussa rullautuneet reunat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pestävien kankaiden reunojen yhteen huolittelu

Itse aina ompelen saumurilla (ohuiden) trikoiden reunat yhteen ennen pesua, jotta vältän reunojen kiertymisen rullalle. Itse saumuroin vain pitkät sivut, mutta tiedän, että osa saumuroi myös ylä- ja alareunat. Kun muistan laittaa vielä kankaan oikeat puolet vastakkain, niin kangas ja värit kuluvat vähemmän pesussa.

Harvaan kudotuissa ja helposti liestyvissä kankaissa, kuten pellava, huolittelen risareunat ennen pesemistä harvalla siksakilla, näin saan kankaan purkaantumisen pysymään kurissa. Jos et omista saumuria, niin tiheämpi siksak korvaa saumuroinnin joustavissa materiaaleissa. 

Kankaan reunat huolitellaan joko siksakilla tai saumurilla ennen kankaan pesemistä.


Ei pesukonetta käytettävissä

Elastaania sisältävien ja muiden herkkien kankaiden kutistaminen onnistuu myös käsin pesemällä. Kannattaa vain muistaa, että nyrkkipyykki on usein voimakkaampi käsittely, kuin pesukoneen pesuohjelmat, joten hartiavoimin kankaita ei kannata hangata.

Puuvilla- ja pellavakankaat voi kutistaa myös, kastamalla kankaat huoneenlämpöiseen veteen. Halutessaan kankaat voi jättää likoamaan yön yli. Kangas nostetaan ensin valumaan ja ripustetaan vettä valuvana kuivumaan, kangasta ei siis kierretä kuivaksi. Kangas kuivatetaan puolikuivaksi ja silitetään kuivaksi. Silitetty kangas jätetään vielä hetkeksi lepäämään. Toinen tapa on silittää kaksinkertainen kangas höyryn avulla tai märän kankaan läpi, kunnes sekä kangas että alla oleva vaate ovat aivan kuivia. Kangas on muistettava silittää molemmin puolin. Yleensä silitysraudalla höyryttäminen vaatii onnistuakseen erillisellä hyörynkehittimellä toimivan silitysraudan, jotta höyryä kehittyisi riittävästi ja tarvittavalla paineella.

Villakankaat kutistetaan silittämällä kostean vaatteen läpi, kuten edellisessä kappaleessa kirjoitin. Villakangasta ei kuitenkaan silitetä aivan kuivaksi, vaan se jätetään levitettynä kuivumaan pöydälle silityksen jälkeen. Kun silität villakangasta, varo ettei kangas pääse venymään silityksen aikana. Hienoimmat ja pesulassa pesetettäviin vaatteiseen menevät villakankaat kannattaa prässätä silittämisen asemasta, niin kangas säilyttää alkuperäisen muotonsa paremmin.

Vesipesu kielletty

Jos kankaassa on vesipesu kielletty, parhaimman tuloksen saat pesettämällä siitä tehdyn vaatteen pesulassa.Varminta on  jättää mokomat kankaat kauppaan, jos haaveilee vesipestävästä vaatteesta.

Riskaabelein tapa on leikata 20×20 cm pala kangasta ja pestä se hienopesu- tai villapesuohjelmalla. Usein villapesuohjelma on hellempi kuin omin käsin peseminen jä näin turvallisempi vaihtoehto nyrkkipyykille. Jos pesukoneestasi ei löydy villapesuohjelmaa, kankaan hienopesu 30 asteessa pesupussissa ja ilman linkousta voi toimia myös. Nosta kangaspala vettä valuvana kuivamaan. Kuivumisen jälkeen pääsetkin katsomaan, miltä kangas näyttää pestynä ja pidätkö siitä. Kun lopputulos miellyttää, niin loputkin kankaasta kannattaa laittaa pesuun. Huomaathan, että valmisvaate on sitten pestävä samoin kuin mallitilkkukin.

Näyttääkö kangas käytetyltä pesun jälkeen?

 

No tottahan se on, ettei vaatteen kangas enää näytä pakasta vedetyltä pesun jälkeen. Koska kankaan ulkonäkö ja tuntuma ovat voineet muuttua esimerkiksi eläväpintaisemmaksi ja pehmeämmäksi. Itse kuitenkin näen, että pettymys on lopulta pienempi, kun vaate pitää värinsä ja ei kutistu heti kättelyssä käyttökelvottomaksi. 


Itse pesen kankaat hajusteettomalla pesuaineella ja kuivatan ne ulkona varjossa, jottei elastaani ja värit kärsi, myös talvella. Kyllä, kankaat kuivuvat myös pakkasella ulkona. Silitän, jos materiaali sen sallii ja viikkaan kauniisti kaappiin. Toki, siitepölyaikaan, kuivaan kankaat sisällä. Jos pestystä kankaasta tehty vaate on menossa lahjaksi, laitan mukaan hoito-ohjeen ja pienen viestin. Viestissä lukee, että ”Vaate turvallista ottaa heti käyttöön, sillä olen pessyt sen valmiiksi”. Kannattaa myös muistaa, että lahjan saaja ei tiedä kankaan ulkonäköä ennen pesua.

Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen lanseeraukset löydät Instagrammista KLIK.  Helpot ja suositut Omin mitoin™ -kaavat ovat vain klikkauksen päässä KLIK.



2 Comments

  • Heidi Salokangas - Kaavoihin kangistumatta -blogi

    Kiitos, Naomi kysymyksestäsi. Trikoita/neuleita harvemmin silitän jos ne eivät ole erityisen ryppyisiä, yritän oikoa sen, kun laitan kuivumaan. Kankaat silitän aina, sillä lämmöllä, mitä kankaalle suositellaan. Jos tarvitsen kankaan reunat vapaiksi kaavojen asettelua varten, leikkaan ne pois, kunhan olen ensin varmistanut, että olen merkinnyt lankasuoran, mikäli se ei selkeästi kankaasta muuten näy.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *