Close-up of a caucasian adult woman reading a book and working on a document indoors
Ompelutekniikka,  Rakas Päiväkirja!

7+ ammattilaisen parasta kaava- ja ompelukirjavinkkiä DIY kaavojen tekemiseen osa 1/2

Reading Time: 4 minutes

Tämä julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit on merkitty *-merkillä. Muutin vastoittain uuteen kaupunkiin tai oikeammin levittäydyin, sillä nyt on elämäni levällään pitkin Itä-Suomea ja länsirannikkoa. Ensimmäinen ajatukseni, kun suunnittelin muuttoa, oli kuinka pakkaan kaikki loistavat kaavakirjani  mukaan heti ensimmäisessä muuttokuormassa yhdessä teollisuusompelukoneen kanssa. Kuten arvata saattaa moiset ajatukset aiheuttivat perheen miesväessä suunnattomia riemunkiljahduksia, varsinkin tuo ei-kannettavaa mallia oleva teollisuuskone ja neljäs kerros. Lopulta jouduin antamaan periksi kirjoissa en koneissa, mukanani ovat myös kotikone ja -saumuri.

Jouduin siis selaamaan kotikirjastoani, ja selvittämään, mitkä käsityökirjoistani ovat minulle ammatillisesti parhaita kaava- ja ompelukirjoja, ja mitkä ovat sellaisia nice-to-have -tyyppisiä selailuopuksia. Lopulta valitsin sieltä lukemattomien kirjojeni joukosta nämä seitsemän, joita ajattelin tarvitsevani ensin, jotta saan kaavat oikeaan kuosiin. 

Alla olevat kirjat eivät ole joka tyypin kaavakirjoja vaan ammattilaisen opuksia. Kirjat ovat tarkoitettu kaavoitus- ja ompeluoppimateriaaleiksi eri kouluasteilla, ja ne ovat pääosin englanninkielisiä. Usein nämä kirjat ovat toimineet minulle innoituksen lähteenä ja kaavoittamisen lähdeteoksina. Lisäksi näiden kirjojen etsiminen on myös tuottanut tuhotonta päänvaivaa, joko rahallisesti tai  löydettävyyden kannalta, jos ei tiedä, että jotain on olemassa, on sitä usein myös vaikea etsiä. Osa on myös kirjahyllyyni sattumalta, jonkin poistohyllyn kautta tai ompelukoneen kylkiäisinä.

Loistavat kaavakirjat uuden kaavan piirtämiseen

Müller & Sohn

Ensimmäiseksi luottokaavajärjestelmäni, jota käytän, miltei aina, peruskaavojen piirtämiseen on saksalainen Müller & Sohn.  M & S:n kaavakirjoihin pääset käsiksi täältä. Siis peruskaava on kaava, joka piirretään ensin omien mittojen mukaan ja siitä sitten muokataan eli (kuositellaan) haluttu malli. Ja tiedoksesi, näitä peruskaavaohjeita (kaavajärjestelmiä) on ainakin useita kymmeniä erilaisia, vai liekö satoja, mene ja tiedä.

Osa opuksista on englanniksi ja osa saksaksi. Hankalaksi tämän tekee se, että nykyään joudut tilamaan peruskaavakirjan (Grundschnit) erikseen naiselle, miehelle , lapselle, jos nyt satut sellaisen noilta sivuilta löytämään. Usein tarjolla on myös mallikohtaisia kaavakirjoja, jossa on tarkemmat ohjeet esim. takkien kaavoittamiseen, lisäksi nämä kirjat pitävät sisällään erilaisia takkimallien kuositteluja.

Parasta M & S:n sivuilla on, että siellä on ihan ilmaisia kaavan piirto-ohjeita esim. bucket hat. Lisäksi yritys julkaisee myös lehteä, jossa on alan ammattitietoutta, ja uusia kuosittelumalleja ja joitakin valmiita kaavoja.  Digitaaliversion hinta on melkein samaa luokkaa kuin Suuren Käsityölehden, joten itse tilaan tämän.

Arvatkaa pompinko riemusta, kun sattuma toi kirjahyllyyni kaksi M & S:n kaavoituskirjaa 50-luvulta, jotka pitävät sisällään peruskaavat naisten vaatteisiin, miesten paitoihin ja housuihin sekä lastenvaatteisiin? Toki, nyt joudu sitten virkistämään kaavoitussaksaa. Lisäksi joudun aina varmistamaan, että mallista tulee riittävän moderni, mutta tämän autenttisemmaksi ei vintage-henkisen kaavan tekeminen voi enää mennä, vai voiko.

 

Entistä ompeluopettajaani lainaten: ”Tällä kaavajärjestelmällä ei voi epäonnistua, kun vain mitat on otettu oikein.”

Paper and educational materials

Hellen Joseph-Armstrong, Patternmaking for Fashion Design

Tämä oli itse asiassa ensimmäinen kaavakirja, jonka ostin heti ompelijakisälli-opintojeni jälkeen, kun kaipasin hyvää lähdeteosta erilaisiin kuositteluihin koululta saamieni monisteiden lisäksi. Itse en ole tällä kaavajärjestelmällä peruskaavoja piirtänyt, mutta kirjassa olevat ohjeet vaikuttavat varsin helpoilta seurattavaksi. 

Eikä tämäkään kaavajärjestelmä voi olla susi, kun sitä ilmeisen yleisesti käytetään opetuksessa Yhdysvalloissa ja ainakin muutama vuosi sitten taisi olla myös Aalto-yliopiston kirjalistalla. Parasta on, että tässä kirjassa taitaa olla mukana melkein kaikki, naiset, miehet, lapset sekä joustavat ja joustamattomat kankaat. Kirja on englanniksi ja mitat ovat tuumina, joten tuumamittanauha voi helpottaa työskentelyä huomattavasti.

Erityisen paljon olen tätä kirjaa käyttänyt kuositteluiden ideoimiseen ja tarkistamiseen. Kirjasta löytyy myös joitakin ompelutekniikkaan liittyviä ohjeita, kuten korsetin rakentaminen. Kaavan piirtämisen lisäksi kirja esittelee kaavojen valmistamisen muotoilemalla suoraan sovitusnuken tai asiakkaan päälle. Jos olet kiinnostunut pelkästään kaavojen muotoilusta, niin siihen on olemassa myös hyvä Opetushallituksen kustantama kirja suomeksi *Sovitus ja muotoilu.

 

*Ann Haggar, Pattern Cutting for Lingerie, Beachwear and Leisurewear

Tämä on se kirja, jonka etsimiseen käytin eniten aikaan, koska halusin itselleni ohjeet alusvaatteiden piirtämistä varten, joita noista muista kirjoista en löytänyt, eritoten rintaliivikaavojen piirto-ohjeet tuntuvat  olevan harvojen herkkua. Vielä en ole rintaliivikaavoja tällä piirtänyt, mutta muita alusvaatteita senkin edestä on tullut tämän kirjan ohjeilla tehtyä. Kirja on englanniksi ja mitat ovat senteissä.

Sittemmin myös M & S on julkaissut oman alusvaatekirjansa, johon en ole itse tarkemmin tutustunut eikä vähiten sen suolaisen hinnan takia.

Book about education and pattern making with a woman reading a book and other religious documents

*Keith Richardson, Designing and Patternmaking for stretch fabrics

Jos etsit kirjaa vain joustavista kankaista valmistettavien vaatteiden kaavojen piirtämiseen, niin tämä on se kirja. Itse olen tätä kirjaa käyttänyt paljon t-paidan hihojen kuositteluun, ja tässä kirjassa on kenties parhaat ohjeet siihen, kuinka trikoopaidan kaavasta saa tehtyä hyvin istuvan isoillekin rinnoille. Mukana on myös villapaidan valmistamiseen tarvittavien peruskaavojen piirto-ohjeet. Kirja on kirjoitettu englanniksi ja mitat ovat tuumina.

Book about education and Christianity, with a man reading a Bible and other religious documents

Lisäksi silmääni sattui ilmainen suomenkielinen oppimateriaali joustavien vaatteiden kaavoittamisesta, itse en ole tätä ohjeistusta testannut, mutta kannattaa käydä kurkaamassa se ensi hätään. Oppimateriaalista näyttäisi löytyvän sekä paita että housut.                                                                                       

Kaavat kuosiin – Oppimateriaali vaatteiden kaavoittamisesta ja kuosittelusta

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *