DIY,  DIY ohjeet ja kaavat,  Sisustusompelu,  Vastuullinen ompelu

Uusioverhokapat vanhoista pitsilakanoista tupakeittiöön–Omin mitoin

Reading Time: 2 minutes
Ilokseni annoin vanhoille pitsilakanoille uuden elämän tupakeittiömme verhokappoina.

Ilokseni annoin vanhoille pitsilakanoille uuden elämän tupakeittiömme verhokappoina. Kirpputoreilta on tarttunut mukaani silloin tällöin vanhoja lakanoita, joissa on käsin virkatut pitsit. Välillä lakanat ovat kuitenkin olleet niin pehmeitä, ettei niitä voi alkuperäiseen tarkoitukseensa enää käyttää, joten näistä lakanoista täytyi kehitellä jotain muuta. Kuin itsestään syntyi ajatus siitä, että muutaman euron kirppislöydöistä saan upeat sisustuselementit vähällä vaivalla ja nopeasti.

Käytännössä leikkasin lakanat haluamaani pituuteen ja ompelin verhotangolle kujan. Lopuksi silitin verhot hyvin. Hieman päänvaivaa tuotti se, kuinka pitkäksi verhokapat leikkaisin, sillä ne eivät saaneet olla liian pitkät, jotta valo pääsisi sisään, mutta mittasuhteet eivät saaneet myöskään olla väärät suhteessa ikkunoihin. Sisustuskirjoissa verhokapan ohjeelliseksi pituudeksi annetaan 30–40 senttiä (Ramstedt, 2019), mutta sen tarkempia ohjeita ei sattunut silmääni.

Lopulta päädyin siihen, että mittasin smyygilaudan pituuden, joka oli noin 170 senttiä, ja sieltä sitten kultaisen leikkauksen laskelmien mukaan päädyin lopulta 40 senttiin. Käsin vuollussa hirsitalossa mittaaminen on hieman suhteellinen käsite, sillä jokaikinen nurkka, ikkunan korkeus ja leveys on omanlaisensa. Toki olisin aina voinut tehdä eripituiset verhot jokaiseen ikkunaan, mutta mielestäni yhtenäisempi ilme tulee, kun samassa tilassa olevat verhot ovat samanpituiset.

Tämän projektin erityisen hienoksi teki se, että yhdessä kirpputorilta ostetussa verhossa on sylikummini nimikirjaimet. Sitä en tiedä, ovatko pitsit alkujaan hänen virkkaamansa, mutta voin näin kuvitella, varsinkin kun hän oli kova virkkaamaan. Ihan puritaaniselle perfektionistille tämä projekti voi olla hieman hankala toteuttaa, sillä jokainen lakana on hieman erilainen. Valkoisen sävyt ja lakanoiden leveydet vaihtelevat, joten jokaisesta verhosta tulee omanlaisensa.

Jaa omat vinkkisi ja ideasi vanhojen lakanoiden ja muiden kankaiden uusiokäyttöön! Yhdessä voimme luoda uutta ja kaunista vanhoista materiaaleista.

Lue lisää inspiraatiota vanhojen lakanoiden käytöstä täältä:

Lähde

Ramstedt, F. (2019). Tyylikäs koti – Sisustamisen käsikirja (2020th ed.). Tammi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *