Kuva ihmisestä jolla jalassaan suosityt leggingsit, mustavalkoinen, yksi henkilö istumassa, nainen, ihmisjalka, muoti, kenkä
DIY ohjeet ja kaavat,  Omin mitoin™ -kaavat,  Ompelutekniikka,  Tyyli ja muotitrendit,  Vastuullinen ompelu

Ommellaan lapselle ja itselle: Yhdestä ilmaisesta leggingsikaavasta on moneksi ja moneen menoon

Reading Time: 3 minutes

Tiesitkö, että kaikkien aikojen suosituin ja haetuin ilmainen Pdf-kaavamme on lasten leggingsien kaava ja naisten leggareiden kaava tulee hyvänä kakkosena? Leggingsimme ovat helpot ommella ja yhdestä kaavasta on moneksi, voit tehdä perusleggarit, pitkät alushousut, tai romanttisen naiselliset lisäämällä pitsiä lahkeeseen. Käy testaamassa, mihin kaikkeen kaavamme taipuu ja lisää oma twistisi siihen! Kaavaan ja alkuperäiseen naistenkaava postaukseen pääset tästä ja lapsen kaavat löydät puolestaan täältä.

Tässä taannoin julkaisin #ompelijanekoteko -haasteen Instagramissa, jossa houkuttelen ompelijoita ompelemaan hyllyissä ja kaapeilla marinoituneet kankaat. Niin, sitten itsekin katsoin jouluvapailla kangaskaapin sisältöä sillä silmällä ja päädyin testailemaan sitä, mihin kaikkeen perusleggarien kaava taipuu.

Ompelijan säästövinkki

Tiesitkö, että yksi tapa säästää sekä hermoja, rahaa ja luontoa, on käyttää jo olemassa olevia kaavoja uudelleen eikä aina tulostaa uutta tai ostaa uutta lehteä?

Perusleggareista elegantin romanttiset pitkikset

No ensinnäkin saat tehtyä ihan perusleggingsit, joita voi käyttää, tunikan tai mekon kanssa, yksivärisestä, ja kenties ohuesta kankaasta tehtynä ne sopivat myös työpaikalle. Paksummat kankaat ja isommat kuviot on usein hyvä jättää vapaa-ajalle, varsinkin jos haet elegantimpaa ja klassisempaa ilmettä.

Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että mihin kohtaan kuviot kohdistat, ettet tule vetäneeksi huomiota itsellesi epäedullisiin kohtiin. Esimerkiksi punainen kukka tai laikku keskitakasaumassa, teräväkolmio etusauman haarassa kärki alaspäin tai lantion leveimmällä kohdalle sattuvat poikkiviivat ja isot kuviot, voivat nostaa hymyn satunnaisen sivustakatsojen huulille.

Kaksosten ollessa pieniä, laitoin puhkikuluneiden sukkien varret pitkien alushousujen resoreiksi ja näin suosikkihahmot Teletapit ja Ankkalinnan asukkaat saivat jatko-aikaa.

Toinen, mitä jäin pohtimaan, että miten pienillä muutoksilla käyttöleggareiden kaavasta saat pitkät alushousut (pitkikset), kun ompelet paksun vyötärökaitaleen paikalle pari kolme senttiä leveän kuminauhan peitetikkikoneella, kaksoisneulalla tai kolmen pisteen siksakilla. Materiaalin voit valita käyttötarkoituksen mukaan kesäksi ohuempaa ja talveksi paksumpaa.

Halutessasi voit leikata leggingsit hieman lyhyempänä ja laittaa lahkeensuihin pitsinauhaa, jollain saat hieman romanttisempaa ilmettä arkea piristämään. Näihin vaatteiden alla pidettäviin pitkiksiin saat sitten piilotettua ne kaikki hutiostos trikoot, joiden kuosi tai väri ei enää miellytä – eivät ne sieltä kenellekään näy. Jos et pääse väri- ja kuosiärsytyksestäsi yli, puuvillaa tai muita luonnonkuituja sisältävät trikookankaat voit värjätä, vaikka mustiksi kotona, ihan marketeista saatavilla kangasväreillä.

Lämmintä ja kotoisaa talveksi – lämpimät merinovillaleggingsit

Kolmanneksi samalla kaavalla teet myös lämpöiset villahousut, kun surautat leggarit merinovillaneuloksesta, kun lyhennät lahkeita, saat itsellesi lahkeelliset alushousut. Jos ompelet t-paidan kaavalla itsellesi vielä paidan, saatkin jo kokonaisen lämpökerraston.

Itse ompelin yhdet versiot pesukoneessa tarkoituksella huovutetusta (60 astetta) merinovillaisesta leikkuujätteestä komeammalle osapuolelle, lahkeen sisäsauman pituus oli 15 senttiä. Toki jouduin palastelemaan kaavan niin, että sain koottua alushousut useammasta palasta, jotta sain neuloksen riittämään. Periaatteessa olisin voinut jättää lahkeensuut huolittelematta, sillä huopunut villa ei purkaudu, mutta huolittelin ne kuitenkin saumurilla. En kääntänyt, jottei käänne tuntuisi liian paksulta käytettäessä. Lopusta huopuneesta merinovillasta olen tehnyt sitten sitten lapasia ja kaulahuiveja.

Perusleggareista trendikkäiksi juoksutrikoiksi

Nyt jos alkaa ajatuksesi rientää kevään lenkkipoluille, samalla leggarin kaavalla saat itsellesi juoksutrikoot, kun vain vaihdat materiaalin toiseksi. Toki näissä joustavimmissa materiaaleissa voi olla, että saadaksesi napakat juoksutrikoot voit joutua ompelemaan legginsit ilman saumanvaroja. Tämän selvität kätevimmin kokeilemalla – ensin saumuroit peruskaavasta tehdyn vaatteen, sovitat ja jos tuntuu väljältä niin saumuroit uuden sauman sisemmäksi, niin että edellinen sauma leikkaantuu pois. Jos lahkeensuista tulee liian tiukat, ompele lahkeensuuhun vetoketjut. Ja, kun vielä muistat kirjoittaa tekemäsi muutokset itsellesi ylös kaavaan, seuraavalla kerralla valmista tulee nopeammin.

Saadaksesi trendikkäämmän ilmeen käy kurkkaamassa, mitä suosikki urheilumerkkisi tulevan kevään mallistoon on suunnittelut, ja ota sieltä vinkit itsellesi. Mikä värimaailma? Miten pitkät? Onko vetoketjuja ja missä ne ovat? Nauhoja? Missä kohtaa erilaiset leikkaukset menevät? Tee itsellesi oma logo, teetätä siitä silityskuvio ja laita se samaan paikkaan kuin unelmabrändilläsi. Mahdollisuudet ovat rajattomat, kun vain uskaltaudut kokeilemaan!

5 vinkkiä, miten stailaat leggingsisi arkeen ja juhlaan

  • Pue leggingsien kanssa löysä villatakki tai kimono ja pistä villasukat jalkaasi viikonloppuaamuja sulostuttamaan.
  • Viileisiin syysiltoihin tai kevätaamuihin pue leggingsien pariksi paksuvillapaita ja nilkkurit.
  • Pue leggareidesi pariksi t-paita ja asusta se vyöllä, jotta saat korostettua vyötäröäsi.
  • Kesäksi aamukahville torille, pue leggingsien pariksi reilu pellavainen paita, asusta suosikkikoruillasi/ huivilla, aurinkolaseilla, hellehatulla ja sujauta jalkaasi ballerinat.
  • Juhlavamman kokonaisuuden saat, kun puet päällesi näyttävän juhlavan topin tai tunikan ja sujautat jalkaasi korkokengät.

8 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *