Rakas Päiväkirja!

Korvataanko akat hirvillä? -pohdintaa nahkamekossa

Reading Time: 2 minutes
Itä-Suomessa on sanonta, että taivaltaa sataa vanhoja akkoja helmat korvissa. Nyt täytyy todeta, että akoista  harvemmin kuulee puhuttavan meillä. Lisäksi vastuu jää täysin sanojalle, jos erehtyy parisuhteen kauniimpaa osapuoltaan akaksi kutsumaan. Pohjanmaalla murre on toinen, joten siellä ei saa ympäri korvia, jos nyt sattuu lipsahtamaan.


Niihin hirviin

 
Viime viikko oli vilkasliikkeinen alkuviikosta, pyörähdin Helsingissä työmatkalla. Mennessä menin lentämällä ja palasin junalla, kun aikataulut antoivat myöden. Illan viimeisin juna oli vajaat 50 minuuttia myöhässä. Myöhästymisen syynä ei ollut pakkanen eikä raiteille satanut lumi.
 
Myöhästymisen aiheutti edellä kulkeneen junan eteen ajautunut hirvi. Konduktööri kertoi, että Pendolino vahingoittui yhteentörmäyksessä. Miten lie hirvelle käynyt? Mistä se siihen ilmestyi? Pohdin siinä silmät ristissä, että koska on lentäviä poroja, niin eipä se olisi ihme, jos akkojen asemasta sataisi hirviä.
 
 
Väsynyttä pohdintaa ilmassa (kuva julkaistu kuvaajan luvalla).

Ateljeeta unohtamatta


Muutoin viikko vilahti vikkelään leipätyötä tehdessä. Viikko oli palkitseva, kun saimme laatuihmisen unelmaprojektin onnekkaaseen päätökseen. Unelmaprojektien viime metreillä käy usein niin, että päivälle tulee pituutta. 

Kun päivät ovat pitkät, jäävät harrastukset vähemmälle. Vähin äänin myös väsymys valtaa alaa. Perjantaina karkasin puolentunnin juoksulenkille töiden jälkeen. Happihyppelystä huolimatta olin lauantaina ihan puulla päähän lyöty, kun asiakas toi vaaleansinisen unelmamekon trimmattavaksi – se siitä ammatti-identeetistä.
 
Sunnuntaina eivät sävelet osuneet yhteen kuvankäsittelyohjelman kanssa ja konekin jähmi. Jostain sain ajatuksen, että haluan ompeluopintojeni viimeisimmän työn kuvan ympätä yhteen piirtämäni tunnelmakuvan kanssa. Taidot ja ajatukset eivät kätelleet ihan ensi yrittämällä, joten ensimmäinen julkaistava versio näki päivänvalon tänään.
 


Tunnelmakuvasta valmiiksi poronnahka mekoksi itse piirtäen ja ommellen.

 


Palaset ne ovat nahkamekon perusta

 

Nahkalle on ominaista, että työ koostuu useasta palasta (takakappale leikkuupöydällä).

 

Kappaleet kiinnitetään nuppineulojen asemasta maalarinteipillä ja kaavojakin tarvitaan kaksinverroin (etukappale leikkuupöydällä).

 

 

Nyt ovat kaikki todistukset lakkarissa (KLIK, KLIK), joten kohden uusia kujeita. (Kuva on julkaistu kuvaajan luvalla.)

 

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *